mandag, februar 14, 2022

Eberhard Weber: Once upon a time - Live in Avignon (ECM) >> Marc Johnson: Overpass (ECM)

 

Tyske Eberhard Weber har gennem karrieren været tæt knyttet til pladeselskabet ECM. Her har han udgivet adskillige plader i eget navn og været et fremtrædende medlem af Jan Garbareks gruppe. Der findes to plader der udelukkende rummer Eberhard Webers soli fra Garbarek koncerter gennem årene. Nu har ECM fundet en regulær solokoncert frem. Den er fra Avignon i 1994. Det er 49 minutters Weber solospil. Det er med den karakteristiske syngende baslyd. Det opfører sig nærmest som soundscapes, når bassens toner flyder meditativt sammen. Er du vild med Webers lyd, så er pladen uundværlig.



Hvor der kun er en enkelt kending på Webers plade, My Favourite Things, så får man lidt mere på Marc Johnsons Overpass, hvor han åbner med Eddie Harris vildbassen Freedom Jazz Dance og fortsætter med Miles Davis’ Nardis, et nummer Johnson spillede til alle koncerterne med Bill Evans fra 1978 og frem til Evans’ død i 1980. Johnson var i studiet i Sao Paolo i 2018, hvor han havde et par dage ledig i kalenderen. Han spillede på en lånebas med en lækker dybde og dynamik. Samurai Fly er en hilsen til Samurai Hee-Haw som han lavede til Bass Desires gruppen i 1986, her spiller han med sig selv i nogle overdubs.


Begejstringen for låneinstrumentet er så stort, at han har lavet en hyldest, Yin and Yang til den, hvor han dyrker harmonikken i instrumentet. Albummet afsluttes med den minimalistiske Whorled whirled World. En god afslutter på et album, hvor Johnson formår at fortælle så meget med bassen.

ECM Records

Ingen kommentarer: