onsdag, februar 09, 2022

Jazz Furniture (Caprice) LP/DL/stream

 

Det er dejligt, at blive overasket over ens manglende jazzviden, når der dukker sådan en lækkerbisken op. Jeg anede ikke, at de tre medlemmer af Esbjörn Svensson Trio havde lavet en plade sammen med tre stjerneblæsere i 1994. Den kom selvfølgelig kun på CD dengang. Jeg har opdaget den, fordi den netop er genudgivet på vinyl.


Gruppen vandt prisen Jazz i Sverige, der udløste en turné og en pladeudgivelse. De tre E.S.T. medlemmer Esbjörn Svensson (piano), Dan Berglund (bas) og Magnus Öström (trommer) havde lige udgivet deres første plade, When everybody has gone i 1993, inden de rykkede sammen med Magnus Broo (trompet), Fredrik Ljungkvist (sax) og Per Texas Johansson (sax) og lavede gruppen Jazz Furniture. Har du bare fulgt en smule med i svensk jazz de seneste 20 år, så er der en god chance for at du kender de tre blæsere.


Det er med andre ord, retrospektivt, en regulær supergruppe. Med det følger som regel også nogle udfordringer. Her er udfordringen, at det er en samling unge og meget selvbevidste musikere, der har deres forskellige idéer om retningen for gruppens musik. Det stritter i mange retninger - og det er derfor det er fedt.


De buldrer afsted med stor energi og nerve. De spiller som om livet er på spil. Mellem Magnus Broos heftige åbningsnummer Iceman og Fredrik Ljungkvists smukke afslutningstango Astor, får vi en blanding af det søde, bitre, sure og salte, med et let drys af jazzumami. 


Pladen er genudgivet på dobbeltvinyl i et flot gatefoldcover. Det var Åke Linton der sad ved mixerpulten og lavede den lækre lyd, som Jonas Kullhammar mesterligt har masteret til vinyl. Det lyder suverænt på anlægget. Husk at advare naboerne inden du sætter pladen på. Den skal spilles HØJT!

Jazz Furniture på vinyl

Ingen kommentarer: