torsdag, maj 15, 2014

KortJazzNyt Uge 20 2014

Sangerinden Indra og husbonden Benjamin Trærup har spillet højt spil. Det har givet pote, så de udkommer i januar 2015 på Blue Note i USA og på det revitaliserede Impulse Records i Europa. Begge pladeselskaber ejes af Universal. Læs historien om den hårde kamp for at få pladekontrakten i hus. 

Bessie Smith's liv omsættes nu til film med Queen Latifah i rollen som Bessie. Manuskriptet er baseret på biografien Bessie - Empress of the blues af Chris Albertson. Biografien udkom i 1972. Albertson boede i København i jazzens tidlige år i 50'erne, hvilket han bl.a. har dokumenteret på bloggen Stomp-off. Biografien er i øvrigt meget anbefalelsesværdig læsning.

Niels Lyhne Løkkegaard spiller kun en koncert under Copenhagen Jazz Festival, hvilket er en præstation i sig selv - når man er en saxofonist i Løkkegaards klasse. Det foregår i Koncertkirken på Nørrebro d. 4. juli, hvor han kan opleves sammen med trommeslageren Bjørn Heebøl og den spanske pianist Agusti Fernandez. Den 60 årige Fernandez har ikke tidligere spillet i Danmark. Han er professor på konservatoriet i Barcelona. Han har lavet en lang række indspilninger med folk som Mats Gustafsson, Marilyn Crispell, William Parker, Ken Vandermark og Barry Guy.

Trioen Reverse med Terkel Nørgaard, Søren Gemmer og Jesper Thorn spillede sammen med digteren Jørgen Leth to udsolgte koncerter på Jazzhouse i april. I den forbindelse lavede Unseen Recordings en fed video om arrangementet og Leth. De tager på en lille turné til september, hvor de fra d. 24. sept. til 27. sept. spiller på Dexter i Odense, Kulturhuset i Svendborg, Atlas i Aarhus og Fermaten i Herning.

Sun Ra ville være fyldt 100 år i år, hvis han stadig havde levet. Musikken og mystikken lever dog stadig. Norton Records udgiver hele 3 bøger med Sun Ra's digte. Oven i det kan freejazz afficionados også komme til at lugte Sun Ra'sk. Der kommer nemlig to parfumer, Saturnia og Prophetika, der er inspireret af den himmelske jazzmand. "PROPHETIKA PERFUME FRAGRANCE by Sun Ra The ancient formula invokes a mirage of memories and mysteries and incites a call to action. Hints of Cairo and Chicago -- and Casseopia!" står der på hjemmesiden.

Ingen kommentarer: