onsdag, marts 02, 2016

Tomasz Dabrowski Free 4 Arts: Six months & Ten drops (Barefoot Records) >> Kasper Tom 5: I do admire things that are only what they are (Barefoot Records) >> Cesar Joaniquet-Brice Soniano-Kasper Tom: Songbook (Astropi Recordings)

Inspirationen er hentet i tibetansk munkesang, hans slaviske arv, europæisk third stream og avant garde. Har man som lytter en forkærlighed for de to sidstnævnte genrer, bliver man på ingen måde skuffet. Den herboende polske trompetist Tomasz Dabrowski har samlet en gruppe musikere omkring sig, der er i ørehøjde med ham på denne plade. Jacob Anderskov på piano, Sven Dam Meinild på baritonsaxofon og Kasper Tom på trommer. Musikken er åben, hvor Kasper Toms trommespil er en fremadrettet styrke i musikken. En styrke der bruges af Anderskov og Dabrowski til at væve musik sammen. Meinilds baritonsax finder logisk sammen med de andre i den komplicerede og interessante musik.

Kasper Tom er i spidsen på denne udgivelse, hvor han også har Tomasz Dabrowski med på trompet sammen med Jens Mikkel Madsen på bas og Petter Hängsel på trombone. Desuden er tyskeren Rudi Mahall med på klarinet og basklarinet. Det er ham der flere gange løber med opmærksomheden i nogle solistiske udbrud, hvor de andre blæsere også er godt med. Musikken placerer sig i forlængelse af Dabrowskis plade. Det er musik der åbner sig for ørerne - mens man lytter. Den indre logik i musikken er inde i musikken. Det er freejazz af den levende slags.

Den sidste plade er også med Kasper Tom ved trommerne. Den falder dog i en helt anden kategori. Han er sammen med de herboende Cesar Joaniquet (Spanien) på tenorsax og Brice Soniano (Frankrig) på bas. Med udgangspunkt i deres fælles kærlighed til Billie Holidays musik, har de lavet en hyldest til hendes hjerteskærende elegance. I et intimt setup præsenteres vi for klassikere som Someone to watch over me og The Man I love. Trioen går ind i musikken og skaber nogle personlige og nærværende udgaver af klassikerne. De suppleres med tre frie kompositioner, hvor trioen med musik kommenterer deres historie om Billie og musikken.

Ingen kommentarer: