søndag, august 04, 2019

Jonathan Slaatto/Carsten Dahl: YDUN improvisationer (Gateway) LP/DL/stream

Da det klassiske Ensemble Midtvest startede sit samarbejde med Carsten Dahl omkring improvisation i 2007, satte det gang i en spændende og udviklende proces for det klassiske kammerensemble, der er hjemmehørende i Herning. 

Nu er der kommet et spin off af samarbejdet. Ensembles cellist Jonathan Slaatto har lavet en duoplade sammen med Carsten Dahl. Det er en opsigtsvækkende plade på flere planer. Den er udkommet på vinyl i noget nær den smukkeste indpakning jeg har set. Indpakningen komplementerer musikken i en sjældent set grad. 

Det er Jonathan Slaattos broder Øivind Slaatto der har designet coveret. Broderen der oprindeligt er uddannet musiker , valgte istedet at gå designvejen. Han har bl.a. designet højtalere for B&O og lamper for Louis Poulsen og Le Klint. Selve vinylpladen er i hvid vinyl uden label - i stedet er pladetitlen præget ned i vinylen. Pladecoveret er i hvidt med et stykke tyndt egetræ i midten. Enkelt og betagende smukt.

Det er lige præcis også det som musikken er. Enkel og betagende smuk. Slaatto og Dahls 11 improvisationer bevæger sig i en let melankolsk stemning. Det er to erfarne musikere der mødes i grænselandet mellem klassisk og jazz, i en verden af musik der er komponeret og opstået i øjeblikket. De tager roen med ind i den smukke musik. Musik der har et filmisk skær med drama og spænding. Det er en blanding af rene improvisationer med bare to instrumenter og numre med diskrete overdubs. YDUN er samlet set en god påmindelse om hvorfor den fysiske udgivelse stadig har en berettigelse. Måske den smukkeste vinyludgivelse i år.

Ingen kommentarer: