fredag, august 27, 2021

Tom Prehn’s Kvartet: Centrifuga (Centrifuga) LP/DL

 

En LP der aldrig blev udgivet, et spolebånd og en ultrasjælden LP. Det er Tom Prehn’s Kvartets samlede værker fra 60’erne. Førstnævnte og sidstnævnte blev genudgivet på vinyl i 2016. Det var pladeselskabet Centrifuga der stod for den sidstnævnte, der var kvartettens eneste regulære vinyludgivelse. Spolebåndet udkom i 1964 og det var derfra pladeselskabet Centrifuga tog sit navn. 


Nu er den genudgivet på vinyl og det er selvfølgelig Centrifuga der har stået for udgivelsen. På pladecoveret står der at spolebåndet ikke var en egentlig udgivelse. Den skulle snarere ses som et led i en undersøgelse og udvikling af stoffet på LP’en Axiom, der aldrig blev udgivet - før i 2016. Båndet skulle signalere kvartettens fortsatte virke og dokumentere et standpunkt i en arbejdsproces.


Fra første koncert i 1963 og frem til 1967, hvor de udgav LP’en var det de samme medlemmer - Tom Prehn (piano), Fritz Krogh (tenorsax), Poul Ehlers (bas) og Finn Slumstrup (trommer) - af kvartetten der udforskede udkanten af jazzen. De var avantgarde og improviserede frit med jazzen. Her er spolebåndet et interessant og vægtigt mellemspil.


Det åbne spil som de starter med på udgivelsen bliver undervejs mere samlet og får et koncentreret udtryk. De har på det her tidspunkt hørt amerikanerne Cecil Taylor og Albert Ayler. Prehns klassiske baggrund og interesse farver musikken og trækker den i en europæisk retning. Fritz Kroghs fritfabulerende tenorsax er forrygende. Poul Ehlers’ pulserende bas oplader Finn Slumstrups trommespil med nerve og kraft. Han har en længere solo i den første del. 


Det tre kvarter lange spolebånd er et imponerende dokument fra en tid i dansk jazz, hvor det langt fra var velset, at eksperimentere så meget som de gjorde. De gjorde det alligevel - ikke som et musikalsk oprør. Det er en hyldest til frihed.

Centrifuga Bandcamp

Ingen kommentarer: