torsdag, oktober 28, 2021

Anna Kruse: Barndomsträd (Gateway) CD/DL/stream

 

Det er fjerde album i løbet af 12 år, hvor den herboende svensker Anna Kruse fortolker den finlandssvenske digter Edith Södergran. Denne gang har hun allieret sig med strygerkvartetten Who Killed Bambi. Endnu en gang er den svenske skuespiller Stina Ekblad med for, at recitere nogle af teksterne. Hun rammer med sit finlandssvenske dialekt så perfekt Edith Södergrans sprog og stemning: 


“Jag skall sjunga att min längtan stannar,
hon som ännu aldrig hållit rast,
att hon skjuter lyran bort ifrån sig
som om vore sångens uppgift löst.”


Anna Kruse kommenterer med sin sang på formfuldendt og smukt svensk. Fredrik Lundin supplerer på saxofonen på Revanche.


“Varje dikt skall vara sönderrivandet utav en dikt”

Det var ikke sjovt at være Edith Södergran, der kun nåede at blive 31 år inden hun døde af tuberkulose i 1923. Det er hudløse digte, hvor der er noget på spil. Ikke mindst livet. Hun er en iagttager og beskriver af livet.


Det er det som Anna Kruse til fulde forstår, når der tilsættes en let rytmeboks under digtet Beslut, hvorfra ovenstående stammer. Her kommer der trombone forbi og sammen med Who Killed Bambi balancerer de så smukt i melankolien.

Barndomsträd er pladen med rødderne. Hvad kommer vi af, hvad er vi blevet til? Anna Kruse har endnu en gang fortolket Edith Södergran. Hun har satset og sat noget på spil. Tak for det. 

Anna Kruse

Ingen kommentarer: