tirsdag, oktober 05, 2021

Jacob Anderskov: Spirit of The hive (ILK) LP/DL/stream

 

Når Jacob Anderskov laver et album er det ikke fordi han tilfældigvis er god til at spille klaver, styre et orkester eller skrive noder. Der er meget mere på spil. Denne gang har han samlet 10 improviserende musikere omkring sig. De fortolker og fremstiller livet som fugl, bi, flagermus og insekt.


Hvordan er det at opholde sig i sværmen, kuben eller flokken? Hvordan opfattes trusler fra omverdenen? Det er musikernes opfattelse og deres sansesystem der i spil. Anderskov har komponeret og dirigerer de 10 musikere.


Det er meget erfarne og drevne impro-musikere, der er vant til at bevæge sig rundt i de mere eksperimenterende områder indenfor jazz og klassisk musik. 


Fuglene fløjter og bierne brummer. Flagermusene har et mere komplekst og mindre forudsigeligt udtryk på Spirits of The hives første pladeside. 


Det er vel ret forventeligt at lyden af insekternes liv bliver monotont, kakofonisk og larmende? Det er måden som de fremstilles på af Anderskov og de 10 musikere. En hidsig klarinet skærer sig gennem den i forvejen hidsige stemning. Der er mere subtile stemninger længere inde på side B, hvor fløjter og basklarinet myldrer og arbejder efterfulgt af cello og skramlende uro.

Den musikalske fremstilling af dyrenes liv og sjælen i deres levesteder er en spændende musikalsk rejse. Det er historiefortælling og abstrakte fakta fra dyreverdenen. 

Jacob Anderskov

Ingen kommentarer: