mandag, juni 06, 2022

Syv nye udgivelser fra ECM Records - forår/sommer 2022

 

Gang på gang har jeg slået fast, at det tyske pladeselskab ECM Records er et af de vigtigste pladeselskaber for jazz. De har en massiv portefølje af kunstnere som de passer og plejer. Her er den nyeste kollektion fra Manfred Eichers pladeselskab.


Mark Turner: Return from the stars

Saxofonisten Mark Turner er på kvarteindspilningen Return From The Stars sammen med trompetisten Jason Palmer. Det er to drevne improvisatorer der i et sammenvævet spil med tætte duoforløb og løse soloudbrud kommer med et skarpt bud på nutidig New Yorker jazz.


Kit Downes/Petter Eldh/James Maddren: Vermillion

Englænderen Kit Downes har allerede et par ECM udgivelser på samvittigheden. Her er han sammen bassisten Petter Eldh og trommeslageren James Maddren på et trioalbum der i allerhøjeste grad hviler på ædle ECM-dyder. Elementer fra klassisk musik og jazzens komplicerede enkelhed danner grundlag for en vellykket plade.


John Scofield: Solo

Han er trods sine 70 år og utallige plader på samvittigheden ikke en ECM-veteran. Det er kun hans andet album på pladeselskabet. Hvor den forrige ikke lød som noget han havde lavet før, gør det samme sig gældende for den nye, der er guitaristen John Scofields første soloplade. Med hjælp fra loop pedal og effekter kaster han sig over egen musik, standards, country & western etc. Endnu en spændende Scofield-plade.


Jon Balke Siwan: Hafla

Jon Balke har med gruppen Siwan skabt et unikt crossover mellem europæisk musik og mellemøstlige toner. På deres tredje album har han tilføjet Bjarte Eikes Barokksolistene. Den algeriske sanger Mona Boutchebak synger 1000 år gamle mellemøstlige tekster i dette unikke møde mellem traditioner og kulturer. Det er sat smukt i scene.


Oded Tzur: Isabela

Den i New York bosatte israeler, tenorsaxofonisten Oded Tzur er aktuel med andet album på ECM. Han fortsætter stilen fra 2020-albummet Here Be dragons og med genvalg til det stærke band med bla. Petros Klampanis på bas og den viltre Johnathan Blake på trommer. Det er et godt 2022-bud på powerfyldt internationalt lydende New Yorker jazz.


Avishai Cohen: Naked Truth

Den israelske trompetist Avishai Cohen lavede for to år siden en rockinspireret plade - meget ulig ECM’s andre udgivelser. Denne gang har han valgt at lave en plade der passer bedre ind i ECM universet. Improviserede numre i en suite på ni dele. Yonathan Avishai sidder ved klaveret. Det er en kammerjazzet plade med elementer af klassisk musik.


Tord Gustavsen Trio: Opening

Den første Tord Gustavsen Trio plade, der kom for 19 år siden var et soundtrack til mit liv i den periode. Det var smuk og melankolsk nordisk jazz. Det kan Tord stadig! Det er selvfølgelig ikke den samme bagovervæltende oplevelse jeg sidder tilbage med, når jeg hører det nye album. Det er til gengæld hverken kedeligt eller blodfattigt. Har du aldrig hørt Tord Gustavsen Trio? Så start her.

ECM Records

Ingen kommentarer: