mandag, juni 13, 2022

Kresten Osgood: Plays The organ for you (April Records) LP/DL/stream

 

Det er snart 20 år siden at trommeslageren Kresten Osgood lavede albummet Hammond Rens med legendariske Dr. Lonnie Smith ved orglet. Nu har Osgood selv sat sig bag orglet og det er han mere end almindeligt god til. Fridolin Nordsø - der har produceret albummet - og oprindelig er trommeslager gik i gang med at lære spille guitar inden deres første gig. Bag trommerne sidder Ludomir Dietl og Arto Eriksen supplerer med percussion. 


Det er en masse funky stads drysset ud over albummet, der helt ind i hjertet er dansabel souljazz. De står oven på arven fra orgelkonger som Charles Earland, Leon Spencer og førnævnte Dr. Lonnie Smith. Osgood startede sin første orgel-combo, Dr. Jan i midten af 90’erne i Holstebro. Her spillede han Baby let me take you in my arms, ligesom han også gjorde med Dr. Lonnie og nu igen på det aktuelle album. Han købte sit eget orgel i 2015, hvor han også startede trioen.


Jeg har svært ved at holde mig i ro når de spiller Ahmad Jamals klassiske jazzstandard Poinciana. Osgood har samlet nogle musikere uden større jazzmeritter omkring sig. De spiller med en lethed og et overskud der hylder traditionerne og samtidig har et personligt touch. Jeg har ikke tal på alle de gange jeg har hørt deres udgave af Sebastians Når lyset bryder frem. Som Osgood selv skriver i covernoterne: “As we all know anything can be played on an organ and it will sound instantly hip.” Osgood har lavet sommerens jazzhit.


Grand Prix klassikeren Dansevise har også sneget sig med - ligesom den også gjorde på Ibrahim Electrics debutplade. Modsat den virile Ibrahim E. trio, så holder Osgood og vennerne sig på et meget mere jazzet spor. Det er en af de helt store gevinster ved albummet. At de så vælger at lukke ned med Glen Campbells By the time I get to Phoenix - inspireret af Shirley Scott’s version - er ren magi. 


Køber du kun en orgelplade i år, hvilket er alt for lidt, så skal det være den her. Stor anbefaling fra Jazznyt og bloggerens stereoanlæg der syder af glæde, hver gang Kresten Osgood Plays the organ for you kommer på pladespilleren.

Kresten Osgood Bandcamp

Ingen kommentarer: