mandag, november 07, 2022

Jazznytprisen 2022 går til KALEIIDO


 Der har ikke været et sekunds tvivl i mit sind. Jazznytprisen skal i år gå til KALEIIDO med guitaristen Anna Roemer og saxofonisten Cecilie Strange. 

Det er 11. gang at prisen gives. De får som udgangspunkt prisen for albummet Elements. I anmeldelsen i forbindelse med udgivelsen i foråret, kaldte Jazznyt pladen for et mesterværk, en milepæl i dansk jazz og ikke mindst i de to musikeres karriere. Det er deres musikalske fremstilling af himlen, jorden, havet og jordens indre. Det er musik med drama og spænding.  Anna Roemer spiller ikke guitar som andre. Hun væver stemninger. Når hun rører ved strengene kan man høre blodet ruse gennem dem. Cecilie Stranges saxofon svæver gennem rummet og opfanges af Roemers enkle anslag. Det er musik der i improviseret form flyder afsted. Melodi og klangflade mødes i skyen og på jorden. Havet bruser. Jordens indre varmer. På pladen medvirker desuden Anders AC Christensen, Hannah Schneider og Mikkel Hess.

Gaffa's anmelder Ivan Rod var enig og gav pladen seks stjerner og skrev bla. "...er der noget uomgængeligt ved Elements. Albummet er mesterligt – en sag, jeg givet selv vil tage frem igen og igen, endog om fem, ti og femten år og skamlytte."

Cecilie Strange og Anna Roemer har et ganske særligt samarbejde og går egne veje. De har med KALEIIDO skabt en original base, hvorfra de kan lave deres musik. De laver inspirerende og eventyrlig musik, der i rolige stemninger stiger op og rører lytteren. Det er jazz med klangflader, improvisation og stor originalitet. 

KALEIIDO inviterer forskellige kunstnere ind i deres projekter. De har bla. samarbejdet med Rumpistol, Mathias Holm, Cornelia Nilsson, Jakob Høyer, Mikkel Hess, Yellow Spoon, Stine Stendorph, Anders AC Christensen og Hannah Schneider. De ved ikke på forhånd hvordan det kommer til, at lyde. De skaber musikken i øjeblikket og alligevel er der noget umiskendeligt over det. De to musikere har deres egen lyd og udtryk.

Prisen består af et stykke original keramik lavet af Mette Overgård alias Milimetermette. Prisen bliver overrakt på Fermaten d. 12. november i forbindelse med Moorjazz festival 2022, hvor KALEIIDO giver koncert sammen med bassisten Anders AC Christensen og sangeren Hannah Scheider.

Jazznyt prisen er en dansk musikpris stiftet af jazzbloggeren Niels Overgård fra musikbloggen Jazznyt. Den blev skabt for at hædre danske jazzmusikere, der gennem deres virke flytter grænserne for jazzen. Musikere der repræsenterer jazzen på fornemste vis i deres samtid.


Tidligere modtagere af prisen

2021: April Records - pladeselskab - prisen blev overrakt i pladeselskabsbossen Jan Schmidts køkken

2020: Signe Bisgaard - dirigent og komponist- prisen blev overrakt på kaffebaren Hverdag i Aarhus

2019: Abekejser - band - prisen blev overrakt i forbindelse med Moorjazz festival på Højskolen i Herning

2018: Janne Mark - sanger og komponist - prisen blev overrakt i Skjoldhøjkirken i Aarhus

2017: Lasse Mørck - bassist og komponist - prisen blev overrakt på kunstmuseet Heart i Herning

2016: Jens Mikkel - bassist og komponist - prisen blev overrakt på Fermaten i Herning

2015: Jakob Buchanan - trompetist og komponist - prisen blev overrakt i Viborg domkirke

2014: Carsten Dahl - pianist og komponist - prisen blev overrakt på Bakkehuset i Ikast

2013: Jakob Bro - guitarist og komponist - prisen blev overrakt på Fermaten i Herning

2012: Stefan Pasborg - trommeslager og komponist - blev overrakt på Fermaten i Herning

Ingen kommentarer: