tirsdag, juni 26, 2007

Jacob Anderskov & Jakob Riis: An Auf (ILK)

Fascinerende og ubehagelig musik
An, auf, hinter,in, neben, Nielsen, über, unter, vor og zwischen. Ord der, udover Nielsen nok ikke vækker de fedeste minder. Det er også titlerne på de 10 numre på Jacob Anderskov og Jakob Riis' nye plade An Auf. De spiller på henholdsvis piano og computer. De har lavet en plade der vækker minder om en tidlig Lars von Trier film (Forbrydelsens element eller Europa) eller et kunstværk af Ingvar Cronhammar (Gate). Musikken er industriorganisk med en blanding af monotoni og reallyde. Den fremmaner både ubehag og fascination. Nummeret In er skærende uhyggeligt sammensat af knirken, dybe klavertoner og Hitchcock på syre.
Man kan ikke beskylde Anderskov og Riis for normalt at lefle for publikum. Men ligefrem at lave en plade der gør lytteren smådårlig undervejs er som regel ikke den bedste idé. Man skal helt hen til musikstykke nr. 6, Nielsen og 4 minutter ind i nummeret før man ikke møder musik, som fremkalder provokerende og til tider ubehagelige følelser. Nielsen er bygget op over et stille klavertema, tilsat bløde efterklange, der til sidst udvikler sig til noget der lyder som en blanding af elektroniske småvæsener og fyrværkeri. Der er småklik og knasen, tilsat et vibrerende bølgegangsklaver, det lyder intet mindre end fantastisk!
De har lavet en plade der kræver sit af lytteren, men overgiver man sig er der en stor og sjælden musikalsk oplevelse i vente.
An Auf optræder på Docken i København d. 11. juli kl. 22.30
Jakob Riis: www.sonicescape.net
Jacob Anderskov: www.jacobanderskov.dk

Ingen kommentarer: