søndag, juni 13, 2010

Terje Rypdal: Crime scene (ECM)

Den kriminelle vilde underverden
På sidste års Nattjazz-festival i Bergen blev værket Crime scenes opført. Festivalen havde bestilt det hos guitaristen og komponisten Terje Rypdal. Han fik til koncerten hjælp fra Bergen Big Band, Palle Mikkelborg på trompet, Ståle Storløkken på Hammond og Paolo Vinaccia på trommer. De opførte en hyldest til krimifilm-genren.
Alle de gode klichéer som vi kender så godt, er kørt i stilling. Lige fra Prime suspects til crime solved. Undervejs møder vi bla. Godfather og Taxi Driver. Med hjælp fra enkelte filmlyds-citater føres vi gennem den grumme underverden, godt ledsaget af et råt big band og en hårdtarbejdende og -spillende guitarist. Er man til rock er nummeret Don Rypero et godt sted, at starte. Der smides en heftig og vild guitarsolo i front på et nummer med en masser rockdrive, godt støttet af Ståle Storløkkens viltre hammondorgel - hvor kodeordet er 70'ernes progressive rock.
Når Palle Mikkelborg sendes på banen er det i stedet Miles Davis og Bitches Brew der tænkes på. Sumpede, skæve rockgrooves placerer os i den mørke baggård, hvor der foregår mistænkelig aktivitet og The good cop (Palle Mikkelborg) kommer og rydder op. Nummeret Parli con me er et hit for filmnørder. Fyldt med filmcitater fra kendte film, er det bare at komme i gang med at gætte.
Terje Rypdal er i særklasse på denne plade. Han styrer uden problemer big bandet (han blev jo også uddannet af George Russell i sine unge dage). Det er jazz med en historieopbygning, som var det en symfoni. Palle Mikkelborg er vild og spiller helt fantastisk, inspireret af den seje Miles Davis, som kun ganske få kan være det.
player.ecmrecords.com/rypdal

Ingen kommentarer: