onsdag, september 19, 2018

Jazznyt Kommentar: Det er en skandale at P8 Jazz nedlægges

Hvor er jeg dog træt af nedskæringerne på DR. P8 Jazz nedlægges. Det er da helt i hegnet. For noget der svarer til to chefstillingers årslønninger, har man skabt jazzradio til det danske folk og dem der ligner. Vi er et lille sprogområde med en stolt og rig jazztradition - som P8 Jazz har afspejlet lige fra starten

Allerede da jazzen var helt ung i 20'erne og 30'erne blev den danskificeret. Der blev sunget på dansk og (u)bevidst tog danske jazzmusikere deres musikalske opdragelse, fra folkemusik, salmer og højskolesangbøger, med ind i jazzen.

Det gør de også i dag. Bremer/McCoy, Girls in Airports, I Think You're Awesome og mange andre som P8 Jazz har været med til at løfte frem i radioen, kunne ikke komme fra andre lande end Danmark. Det er lyden af dansk jazz. 

Det giver simpelthen ingen mening at lukke en dansk jazzkanal, når man nu så pinedød gerne vil værne om det danske.

Jeg har siden 12. september 2011 startet dagen med at tænde for P8 Jazz - de første år uden morgenvært. Så gjorde værten Niels Christian Cederberg noget meget ujazzet. Han begyndte at stå tidligt op og lave morgenjazzradio til kaffen. På den måde har P8 Jazz stile og roligt udviklet sig. De er i dag blevet en etableret del af manges radiolytning. Det er ikke kun radio for os jazzfreaks. Det er også jazzradio for min mor - der skruer ned, når Maria Faust lander på playlisten og atter skruer op, når Jan Harbeck er på P8 Jazz.

Nå, men hvad så? Det er tilsyneladende først d. 1. januar 2020 at P8 Jazz lukker. Det er lang tid i disse disruptive tider. Så måske er der nogen der bliver klogere inden da - der er f.eks. et Folketingsvalg inden lukningen effektueres.

Jeg kan simpelthen ikke bære, at man ødelægger noget så godt og vigtigt for jazzen. Det kæmpestore arbejde som de har lavet på P8 Jazz, reduceres til ingenting. Det er en skandale at man nedlægger det smalle for at bevare det brede.

JazzDanmark har indkaldt til krisemøde d. 24. september


Der er også startet en underskriftsindsamling til støtte for P8 Jazz:

4 kommentarer:

Unknown sagde ...

Det er en skandale ja, og fattigt og pauvert og sølle. Musik i Danmark får en rigtig ringe behandling i medierne. P6 og P8 vil blive savnet stort, og jeg håber bare, at man går ud og køber blade og følger bloks, så ens musikalske horisont forbliver levende. I mange år har medierne udfasen den professionelle musik til fordel for amatørshows, og nu er kulminationen her med lukningen af de radioprogrammer.

Keenst sagde ...

Helt enig. Tak først for din blog der giver mig som "udenlandsdansker" (i England) mulighed for at følge med i dansk jazz. Dernæst er P8 jazz jo så vidt jeg ved, den eneste kanal som konsekvent spiller et bredt udvalg af ny og ældre dansk jazz.
Måske du kan starte din egen webraio?
Mvh
Steen

Niels Overgård sagde ...

Hej Steen
Tak for forslaget. Jeg ville elske at lave webradio. Men døgnet har desværre kun 24 timer og af de 24 skal jeg bruge 8 timer på at tjene penge. Jazzbloggeriet er en fritidsfornøjelse :-) Skønt at du kan bruge min blog. Det betyder meget for mig
kh. Niels

Unknown sagde ...

Helt enig; de to kanaler (p6 beat & p8 jazz), hvor der er mindst fast rotation nedlægges. Farvel til det, der ikke lige er mainstream; goddag til endnu mere ligegyldig leverpostej.