tirsdag, maj 21, 2019

Jakob Buchanan: A Language of My Own (Skirl Records) CD/DL/stream

Jakob Buchanans nye album er en trioplade, hvor han er sammen med pianisten Simon Toldam og Chris Speed på saxofon og klarinet. Begge har han samarbejdet med i mere end 10 år - og kender rigtigt godt. Derfor er musikken også skrevet med dem i tankerne.

Musikken er lavet efter Buchanans Requiem, hvor han med stort orkester og kor lavede et omfattende mesterværk. Musikken på A Language of My own er skitserne til On Rosenhill, ligeledes et større værk for kor og orkester. Her får vi musikken i et nedskaleret koncentrat - meget lig der hvor musikken blev skabt. Jakob Buchanan fik i en periode mulighed for, at bo i Rosenhøj bebyggelsen i Aarhus forstaden Viby, hvor han også havde boet som barn.

I den kulturelle smeltedigel sad han med sit flygelhorn på altanen og lavede musikken. Det er følelsesmættet og iagttagende musik, hvor indtryk og stemninger får et musikalsk udtryk. Han kigger ud og kommer uundgåeligt også til at kigge ind.

Det er kammerjazz, hvor intuition og improvisation mødes omkring nogle melodier, der har et sfærisk dansk klingende præg med knaster og pletter, som i åbningsnummeret To the End of U eller afslutningen Etyde to the future. Trioen er et sammensmeltet hele, der over to dage har indspillet musikken i Rainbow Studiet i Oslo. Pladen er udgivet af Chris Speeds selskab Skirl Records, der er hjemmehørende i Brooklyn.

A language of my own er en levende og stærk hyldest til de mennesker, der bor i Rosenhøj. 

Ingen kommentarer: