søndag, januar 03, 2021

Freetown Quartet: Christiania - live at Børneteatret (Animal Music) LP/DL/stream

 

Det er den slags jazz der ofte betegnes som skæv. Der er alt for meget swing til at det kan kaldes free jazz og det placerer sig for meget udenfor beboppens rammer. Det er nærliggende at nævne Ornette Coleman i den sammenhæng - det var der ham var mesteren. Her går de skridtet videre.


Pladen åbner dog et lidt andet sted. Vi er på Børneteatret på Christiania, hvor den herboende tjekkiske  saxofonist Lubos Soukop har inviteret landsmanden og pianisten Vojtech Prochazka indenfor. Her er de sammen med bassisten Emil Brun Madsen og trommeslageren Morten Hæsum på scenen under navnet Freetown Quartet. De starter med Emil Brun Madsens hip hop influerede lækkerbisken Sub Nights. Herefter følger tre numre af Soukop og en enkelt af Prochazka. Soukops myndige og fyldige spil breder sig med kant og finesse. Det er både teknisk og emotionelt sikkert. Fuld af spænding og nerve.


Pladen afsluttes meget passende med Ornette Colemans Times Square i en heftig free disco version. Det er mildest talt pissefedt. Pladen udkommer nogenlunde samtidig med at der er kommet et afsnit i podcast serien Farlige Toner, der omhandler Christiania Jazzklub. Både pladen med Freetown Quartet og podcast afsnittet kan anbefales.

Animal Music

Ingen kommentarer: