torsdag, juli 15, 2021

Poul Ehlers Quartet: 1986 (ILK) LP/DL/stream

 

Bassisten Poul Ehlers er en legende og pioner indenfor dansk musik. Som medlem af Tom Prehns kvartet, der spillede free jazz som nogle af de første i Danmark. Siden kom han med i Blue Sun, der var first movers indenfor tidlig dansk jazzrock. Her spillede han sammen med Bo Jacobsen. De spillede bla. senere sammen i Bo Jacobsens Nada. Poul Ehlers døde i 2019. 


I midten af firserne boede han på Djursland. Her havde han en kvartet sammen med Bo på altsaxofon, Lene Christoffersen på trommer og Misi Detreköy på bas. Poul Ehlers havde skiftet bassen ud med klaver. Bo Jacobsen, der her spiller altsax spillede oprindeligt trommer i Blue Sun. Ehlers og Jacobsen havde ikke skiftet deres nysgerrige og åbne tilgang til musikken ud. 


Det har vi fået mulighed for, at høre da Bo Jacobsen havde spillet musikken for Kresten Osgood. Osgood spiller i Bo Jacobsens band og har tidligere spillet med Poul Ehlers. Osgood blev så tændt på musikken, at han syntes at det skulle udgives.


Her er det så. Resultatet af den eneste studiesession som kvartetten lavede. De havde spillet adskillige koncerter sammen og var spillet godt ind på hinanden. Der er spor tilbage til freejazzen og Blue Sun. Det er spirituel jazz og free jazz. Det er en rytmisk og syngende oplevelse, at høre Ehlers ved klaveret. Der er elementer af Dollar Brand i spillet, som det feks. høres på Kæret i sol. Bo Jacobsen kommunikerer intuitivt med Ehlers. Medspillerne som jeg ikke har hørt før i andre sammenhænge, går direkte ind og er med i musikken. De er tilstede. 


Du belønnes til overflod som lytter, hvis du også er tilstede. En stor tak til Osgood og Jacobsen for, at de har fået udgivet musikken. Til overflod er pladen i et flot gatefoldcover med linernotes og billeder.

Du kan købe pladen her hos Phono.dk

Ingen kommentarer: