mandag, august 22, 2011

Nils Davidsen: Jazz til tiden (ILK)

En fænomenal plade
 I en atmosfære af skramlende romantik, Charles Mingus, swing, nonsens, utidig timing og en forståelse for - og kærlighed til jazzen har bassisten og komponisten Nils Davidsen begået en fænomenal plade. Pladen indeholder musik der indspillet med næsten 10 års mellemrum. Mads Hyhne på basun og Jacob Anderskov er blandt de gennemgående musikere.
På dam Agre spiller Mads Hyhne et basunspil så fint og rent at jeg smelter...wauwww! Pladens lukkenummer, den over 16 minutter lange Forløb er et møde mellem saxofonisten Laura Toxværd, trommeslageren Peter Bruun, Hyhne og Davidsen. Hyhne får masser af plads, som han ikke har problemer med at fylde ud med fantasifulde og spændende improvisationer, det samme gør sig gældende for Laura Toxværd. Davidsens behandling af den buestrøgne bas giver det bredt strukturerede nummer svimlende højder. Jeg må ganske enkelt bøje mig i jazzstøvet over en plade der vil så mange ting og alligevel ikke har problemer med at hænge sammen. Der er avantgarde, der er swing, der er masser af bas (også helt alene), der er Peter Fuglsangs smukke sopransax på duonummeret Diafragma. Der er hyldesten til Aage Paybergsvej i Holbæk, hvor Anderskov i samspil med Davidsen spiller så smukt og vemodigt nordisk mens trommeslageren Jacob Høyer empatisk væver et bækkenbåret flydende trommespil ind under.
Jazz til tiden er en jazzplade med stort J. Her er en overflod af lækkert improviseret musik. Nils Davidsen får sat en tyk streg under, at han både kan komponere, være den samlende spyspids og spille en jazzbas af den saftige slags.
www.myspace.com/nilsdavidsen

Ingen kommentarer: