søndag, august 07, 2011

Lars Møller & The Orchestra: Episodes (Calibrated)

Møllers Big Band
 Når man taler om big bands havner samtalen ofte i noget med økonomi. Fordi det er så hulens dyrt at drive et orkester med så mange medlemmer. Nogle få big bands ser ud til klare ærterne. Klüvers og Blood Sweat... fra Århus, Tiptoe fra Odense og DR Big Band fra København er fyrtårnene der alle formår at holde den kunstneriske fane højt.


The Orchestra er et big band i en klasse for sig. De har altid holdt sig til at spille original og ny big band musik siden de kom frem. Det er efterhånden noget tid siden vi sidst har hørt fra dem på pladefronten. Nu er de tilbage med en af skaberne af big bandet i centrum. Under titlen Episodes har saxofonisten, dirigenten og komponisten Lars Møller samlet 9 stykker musik, han har arbejdet med i flere sammenhænge igennem de seneste år. Og sikke noget musik!


Tag for eksempel Suite Brazil - som han allerede i 2007 præsenterede med både European Jazz Orchestra og Brazilian Scandinavian Jazz Orchestra - hvor sidstnævnte var en blanding af musikere fra The Orchestra og fra Brasilien. Nummeret er på ingen måde blevet ringere med tiden. Møllers fascination af landet og musikken er omsat i en medrivende og flot suite, der føles som en indføring i brasiliansk hverdag og fest. Denne komposition er en af Møllers helt store. Det er Folk song no. 1 så absolut også. Møllers venlige og muntre fordrejning af Marken er mejet skriver sig ind i dansk big band historie, ved siden af Ole Kock Hansens klassiske funkudgave af Ebbe Skammelsøn fra 70'erne.


Hver enkelt af de 9 kompositioner bærer tydelig præg af Lars Møllers grundighed i arrangementerne. Intet er tilfældigt og hovsa-agtigt. Der er brugt tid på at gå i dybden. Spontaniteten og umiddelbarheden er alligevel tilstede. Den bevares i høj grad i kraft af at big bandet på hver enkelt plads rummer, nogle musikere der med stor sikkerhed spiller Møllers melodiske musik. Hør feks. Peter Fuglsangs formidable altsax-spil på Folk song no. 2.
Episodes er en meget anbefalelsesværdig big band plade af høj høj klasse.
www.larsmoller.com

1 kommentar:

Poul Christensen sagde ...

Hej Niels.
Tak for de mange fine bidrag på Jazznyt.
En enkelt kommentar til oversigten over bigbands. Du mangler Monday Night Big Band, der kan høres hver mandag i Paradise Jazz i Huset Magstræde (København). Under ledelse af Niels Jørgen Steen leverer MNBB hver mandag en perlerække af de lidt ældre big band sager (Kern, Porter, Ellington, Basie m.fl.).
Næste mulighed for at bhøre MNBB er mandag den 19.9. i Paradise Jazz.