søndag, august 28, 2011

Henrik Andersen: Indian heARTbeat (Fidus)

På rejse til Indien med fusionsjazzen
Guitaristen Henrik Andersens plade Indian HeARTbeat blev udsendt for et år siden. Jeg fik den af Henrik, da jeg mødte ham på Summersession, hvor han var med på freejazz-trommeslageren Andrew Cyrille's hold sammen med bla. August Rosenbaum og Ole Streenberg. Et blandet outsider-hold. Når jeg hører Indian HeARTbeat bliver det endnu tydeligere, hvor stor en outsider Henrik Andersen egentlig er på den danske jazzscene. Pladen er udgivet i Indien af EMI India. Ikke ligefrem hverdagskost for en dansk jazzguitarist - der dog har beskæftiget sig med indisk musik siden starten af 00'erne.
Stilarten er fusionsjazz med en god portion indisk inspiration med alt hvad det indebærer. Percussion med masser af tablas, sitar og skævt pitchede guitartoner er med til at placere pladen meget tydeligt. Der er brugt indiske musikere på de fleste numre. Henrik Andersen er velbevandret i indisk musik og har en god fornemmelse for at anvende de etniske virkemidler i en god effektiv samklang med guitaren. Henrik Andersen spiller med inspiration fra John McLaughlin'sk jazzrock, noget han allerede gjorde i fusionsgruppen Music Spoken Here i 90'erne. Der er sket meget siden da uden, at det piller ved Andersens position som guitarist af McLaughlin-skolen. Henrik Andersen bruger også den akustiske guitar - bla. sammen med fløjte og violin og der kommer naturligt nok mere ro på musikken.
Henrik Andersens evne til at blande de to stilarter fusionsjazz og indisk musik og samtidig bevare kendetegnene så tydeligt er en bedrift. Det bør få ørerne hos specielt verdensmusik interesserede til at folde ud.

Ingen kommentarer: