torsdag, august 11, 2011

På Højskole med jazzen

- efterskrift
Det har været en intens oplevelse at få lov til, at være med på JazzDanmarks Summer Session på Vallekilde Højskole. Der er føjet nye dimensioner til min afgrundsdybe kærlighed til jazzen.
Jazz på Vallekilde er en institution i dansk jazz. Nye musikalske relationer er opstået og inspirationerne har flydt frit. Der er ingen tvivl om at mange jazzmusikere har fået noget med fra Vallekilde. Den nye stævneleder Jakob Bro har været med så længe at han har haft NHØP som lærer. Ligeledes har Bro's viceinspektører, brødrene Hess fået vigtige input til deres karriere.
Men hvorfor?
Hvad er det der sker på Vallekilde?
Det er en uge hvor musikere lægger sig ned, tager imod, presses og får noget med hjem. Måske ikke noget der direkte kan omsættes. Men noget der sætter spor og mærker på musikersjælen. Det er interessant at følge hvordan musikerne arbejder sammen på tværs af forskelligheder som alder og erfaring.
Der er seniorveteranen, trommeslageren Ole Streenberg der var med i de tidlige år på Vallekilde - dengang Dexter Gordon var underviser. Der er veteraner som Jørgen Emborg og Uffe Steen, erfarne men mindre kendte folk som Thomas Walbum og Poul Weis. Folk med godt gang i karrieren som Nicolai Munch Hansen og Stefan Pasborg. Unge stjerneskud som August Rosenbaum og Andreas Fryland. Som jazzfan har jeg lagt mig ned og forsvarsløst taget imod og hørt musik jeg ikke kan ryste af mig.
Så må jeg leve med at Jeff Ballard afløser Kresten Osgood i Thomas Morgans gruppe i dag, fordi Osgood skal hjem til sit barns fødselsdag. Jeg må også leve med det er i aften at lærerne giver koncert for eleverne.
Men det ændrer ikke på det fede i oplevelser som da trommeslageren Bob Moses midt i sin lange talestrøm under undervisningen af sit hold, stoppede op og sagde: "Hi Niels, How are You. Is everything OK?" hvortil jeg svarede: "Most definitely, Bob, Thank You!"

1 kommentar:

Morten Mosgaard sagde ...

Tak for dine indlæg fra Vallekilde Niels, det er en fornøjelse at kunne følge igennem dine øjne. Gode observationer, og sidder nu med det ene minde efter det andet fra da jeg selv var afsted.

Tak for det!