mandag, september 19, 2011

Pelle Fridell: More go jaz (Pelle Produktion/Gateway)

Svensk själjazz
Det er snart 10 år siden at Pelle Fridells debutalbum Go Jaz udkom. Nu kommer opfølgeren More Go Jaz. Ikke sådan at forstå at han har brugt 10 år på at lave pladen. I mellemtiden er Pelle Fridell blevet en meget efterspurgt saxofonist, han bla. spiller i DR Big Band og The Orchestra. På debutpladen var han sammen med Thommy Andersson på bas, Henrik Gunde på piano og Morten Lund på trommer. Han er endnu en gang sammen med dem på More Go Jazz. Alle fire musikere kunne dengang betegnes som nogen der var godt på vej. I dag er de alle fire godt etablerede på jazzscenen.


Med More Go Jaz har Pelle Fridell haft intentionen om at lave et vokal-soul album, hvor saxofonen er stemmen. Han har taget udgangspunkt i de bløde ting. refleksioner og tanker om tilværelsen og livet, som feks. at blive forælder. Det er ikke et smoothjazz eller på anden måde noget der associerer til amerikansk r'n'b eller lignende. Det er svensk jazz med sjæl.
Måske er det derfor at jeg har gået og hygget mig så meget med pladen siden den landede i afspilleren. Fridell er en positiv og engageret musiker, der med saxen i munden fænger. Det er vedkommende melodier. Fridell er svensker, hvilket Andersson iøvrigt også er. De er ikke helt assimilerede, der er stadig en masse svensk i dem. I mødet med to lige så gode danske jazzmusikere får vi her et vældigt godt bud på, hvordan nordisk jazz med groove skal lyde i 2011.


Pelle Fridell har føjet lidt diskrete effekter og lyde på musikken. Han spiller på diverse saxofoner, fløjte og basklarinet. Musikken er imponerende nok indspillet ved en enkelt session. Fridell har lagt musikken tydeligt ud til hver enkelt musiker. Musikken er båret af både klare arrangementer og idéer. Lyt feks. til Both sides. Jeg overraskes hver gang positivt over nummeret og har nu gået nynnet melodistykket siden jeg fik pladen.
fridell.dk

Ingen kommentarer: