fredag, august 31, 2012

Daniel Herskedal & Marius Neset: Neck of the woods (Edition Records)


Dette album må blive en af 2012's store overraskelser. Jeg har haft et billede af den norske saxofonist Marius Neset, der er uddannet på Rytmekons i København, som en kæk Michael Brecker-inspireret knøs. På Rytmekons mødte han landsmanden og tubaspilleren Daniel Herskedal. De har sammen lavet et duoalbum med saxofon og tuba..! 

Jeg frygtede noget fortænkt og ferskt. Sjældent er mine fordomme gjort mere til skamme. De suppleres på 3 numre af det svenske kor Svanholm Singers, der bla. er med på åbnings- og titelnummeret Neck of the woods. Det er både storladent og bevægende. 

Inspiratorisk bevæger de sig mellem klassisk musik og folkemusik med dybe spor fra norske musiktraditioner. Mange norske jazzmusikere med Jan Garbarek i spidsen har gjort det samme. Neset og Herskedal føjer nye kapitler til dette. Marius Neset spiller med en afklaret og moden ro, så englene synger med. Daniel Herskedal spiller på tuba, som var der gemt et helt symfoniorkester i det store instrument. Neset og Herskedal er et godt makkerskab. De har nogle tydelige musikalske idéer som de får omsat på flotteste vis. 
Neck of the woods er et stemningsmættet og anbefalelsesværdigt album, til lytteren der er nysgerrig på hvor høj klasse norsk jazz har anno 2012.

Ingen kommentarer: