onsdag, januar 27, 2016

Paolo Russo: Bandoneon Solo vol. 1 Jazz Standards (Zina Zinetti) >> Duo Russo & Vilensky: Kattegat (Zina Zinetti)

Da jeg oplevede den herboende italiener Paolo Russo spille bandoneon første gang, var det kun som et supplement til klaveret. Det var i en trio sammen med bassisten Bo Stief og akkordeonkongen Lelo Nika, at Russo fremdrog det argentinske tango instrument. Det er over 10 år siden nu. Russo har fortsat med at udforske instrumentets muligheder. Et instrument der er kendt for at være meget svært at spille på. Legenden siger at det tager et helt liv at lære at spille på. At Russo først gik i gang som voksen burde altså diskvalificere ham ud fra de gængse normer. Men som så meget andet med Russo er det ikke de gængse normer der hersker. Han er aktuel med to nye albums.

På den første kombinerer han sine bandoneon- og jazzevner. Det er et bandoneon soloalbum, hvor han udelukkende spiller jazzstandards. Lush Life, Whisper Not, You don't know what love is, How insensitive og flere andre er med på albummet. Det er både intest og nærværende. Man kan høre knappernes raslen - mens lyden fra instrumentet har fået et skud rumklang. Paolo Russo nærmest kravler ind i numrene. Jimmie Rowles The Peacocks og Wayne Shorters Infant eyes er blandt mine favoritter. Tiden og roen giver luft til numrene. Noget som Russo er god til at mestre - når der også skal doseres noget temperament ned i musikken - det er jo et tangoinstrument. Han vender også tilbage til ‘Round Midnight som han allerede i 2007 havde med på albummet Doble A(nima), hvor han spillede solo på både bandoneon og piano.

På den anden plade er Russo sammen med den lettiske cellist Ruslan Vilensky. De begyndte at arbejde sammen i 2013 og har spillet i både Danmark og de baltiske lande. Musikken de spiller er overvejende skrevet af Russo og inkluderer blandt andet min gamle favorit Radio Tirana fra 2002 debutpladen Alchemy. Derudover spiller de også et par kompositioner af Piazzolla og en enkelt af Diego Schissi. Sammen med violin, bratsch og kontrabas mødes Russo og Vilensky i et musikalsk stævnemøde mellem jazz, kammermusik og tango. Det er både fornemt og elegant udført. 
Bonusinfo:
Duo Russo Vilensky er på turné fra d. 28. januar, hvor de spiller på det italienske kulturinstitut. Se flere datoer på hjemmesiden.

Ingen kommentarer: