lørdag, september 28, 2019

Lars Greve & Fryd Frydendahl: Solhverv (Roulette Russe) LP+Bog

De er begge to fra det vestjyske. De har gået sammen på Vostrup Efterskole og Ringkøbing Gymnasium. Mange år senere, da de mødtes i New York, begyndte projektet at tage form. Kunstfotografen Fryd Frydendahl og musikeren Lars Greve har sammen lavet Solhverv, der både er en bog og en LP. Det er et audio-visuelt portræt af den geografisk kæmpestore og meget natursmukke Ringkøbing-Skjern Kommune.

Lars Greve har komponeret musik for Ringkøbing Big Band, Videbæk Harmonikaklub, Fjordvang Efterskole, Stadil-Vedersø Friskoles el-guitar ensemble, Stok & Steen Koret i Tarm, kirkeorglet i Hover og flere andre. Det hele er indspillet mellem de to solhverv, startende med sommersolhvervet i juni og sluttende med vintersolhvervet i december. Den længste og den korteste dag. Den lyseste og den mørkeste dag. 

Fryd Frydendahl har taget billederne i bogen og optaget lyde og samtaler i hele kommunen. Det allerførste billede i bogen er fra Lyngvig Fyr, det er også der, hvor Lars Greve har optaget noget af musikken til side B, hvor det udelukkende er Lars Greve der spiller. Rummene hvor musikken er indspillet, spiller også med. Her spiller han klarinet og saxofon. Side A åbner med den tidligere alkoholiker, der forlod Indre Mission og valgte musikken. Den første side er en lydmontage med snak, musik og knallertstøj. Når man som jeg har Vestjylland i blodet, er det genkendeligt, det som Greve og Frydendahl har indfanget og lavet deres version af. 

I Fryd Frydenndahls billeder er vi ude på marken ved køerne, hjemme på teenageværelset ved tvillingerne, ude ved vesterhavs-solnedgangen og i sportshallen. Med en rå og kærlig montagestil lig den, som Lars Greve bruger i musikken, får vi et kærligt og inspirerende portræt af Ringkøbing-Skjern Kommunes mennesker og natur. 

Det hele er pakket ind i en flot indbundet bog med guldbogstaver. Som et værk, der vil bestå i mange år og kunne tages frem af kommende generationer. De vil få et stemningsmættet kig ind i en tid…et øjeblik.

Ingen kommentarer: