mandag, februar 01, 2021

Niels Munk: Fantasilaboratoriet (Jaeger Community) LP/DL/stream

 

Den unge nordjyske trompetist Niels Munk debuterer med en plade, der sætter et tydeligt aftryk på den danske jazzscene. Med habile sidemen som I Think You’re Awesomes frontmand og bassist Jens Mikkel og Athletic Progressions trommeslager Jonatan Jull Ludvigsen samt Dan Hjorth Jensen på piano er der lagt en kunstnerisk bund der kan få musikken til, at lyde som hvis Christian Scott kom fra Nordjylland.


Christian Scott referencen er selvfølgelig kun lidt beskrivende for det som Niels Munk har gang i. Der er referencer til hip hoppens beats i Jonathan Jull Ludvigsens trommespil, ganske som man kender det fra Athletic Progression. Der er store, luftige og rolige flader, der kan lede tankerne på Kenny Wheeler eller Jakob Buchanan - som eksempelvis på pladens næsten kvarterlange hovednummer The Beginning/Laboratory Blues, hvor Jull Ludvigsen tager stik hjem i en vild trommesolo. På samme måde er der også givet plads til Jens Mikkel (der spiller el-bas) og en bassolo undervejs på pladen. Det sker på B-sidens åbningsnummer Song for July, hvor Niels Munk spiller med dæmper på trompeten. Her mødes Dan Hjorth Jensen og Jens Mikkel i en fænomenal musikalsk dialog.


Pladen afsluttes med balladen Alt hvad jeg har gjort, hvor Karmen Röivassepp på dansk synger Olga Ravns tekst fra digtet Den Hvide Rose. En flot afslutning på et perfekt album. Fantasilaboratoriet kan meget vel gå hen og blive årets jazzdebut, når 2021 gøres op. Pladen fremstår gennembearbejdet og original. Jeg er imponeret og mest af alt, så har jeg lyttet og lyttet og hentet noget hver eneste gang.

Jaeger Community

Ingen kommentarer: