tirsdag, september 14, 2021

Claus Waidtløw: Between below (Waidtlow Music) >> Oleksandr Kolosii: Multicoloured (Oleksandr Kolosii/Gateway) >> The Jazz Gallery (AMM) >> Fredrik Nordström Dolores: One (Bluenord Records) >> The Splendor: Royals (Hoob Records)

 

En gang i mellem vokser anmelderstakken ret voldsomt. Da jeg ikke kan skrive lige fyldestgørende om alt som jeg modtager, har jeg samlet fem udgivelser med saxofonen i front, som her får en kort beskrivelse.


Claus Waidtløw har fart på udgivelserne for tiden. Her er han aktuel med en kvartet-udgivelse med Peter Rosendal ved tangenterne, Jesper Bodilsen på bas og Jeppe Gram på trommer. Det er endnu en gang en stor fornøjelse at lytte til Waidtløws smukke tone. Han har skrevet musikken og kender du Waidtløw bliver du ikke skuffet. Har du aldrig hørt om ham? Så starter du nu.


Den herboende ukrainer Oleksandr Kolosii der går på Syddansk Musikkonservatorium har lavet pladen Multicoloured. Han er sammen med Samuel Kiel på bas, Jacob Bredahl Djursaa på guitar, amerikanske James Michael Cronin på trompet og Nikolaj Bangsgaard på trommer. Det er bla. en plade hvor Kolosii ikke lægger skjul på sin forkærlighed for Joe Henderson, der hyldes på Inner Joy or One for Joe. De spiller også Hendersons Black Narcissus. En absolut godkendt debut.


På Syddansk Musikkonservatorium i Odense, hvor Kolosii er i gang, har trommeslageren Anders Mogensen huseret som lærer og koordinator siden slutningen af forrige århundrede. Han er også superaktiv på udgivelsesfronten, hvor der før sommer kom en trioplade, hvor han er sammen med den danske bassist Andreas Lang, der bor i Berlin og den tyske saxofonist Ben Kraef. Under navnet The Jazz Gallery spiller de hinandens numre og bla. Carl Nielsens Tit er jeg glad, der passer godt til trioens fokuserede udtryk.


Svenske Fredrik Nordström har dannet bandet Dolores, hvor der ikke er en trommeslager med. Her er det saxofon, trompet, bas og guitar. Det giver et anderledes indtryk end det man er vant til. Nordström har skrevet musikken, der har  amerikansk inspiration, svensk melankoli og et dynamisk kammerjazzudtryk. De slutter pladen med Coltranes Central Park West i en fri fortolkning.


På den sidste er det Göteborg bandet The Splendor med Lisen Rylander Löve på saxofonen. På deres fjerde plade The Royals møder de lytterne med et udadvendt udtryk. De har traditionerne oppe i ærmerne og lader moderne elektronik kigge ind i musikken. Den helt store attraktion er Lisen Rylander Löve! Hun spiller fantastisk.

Claus Waidtløw på Facebook

Oleksandr Kolosii på Facebook

Anders Mogensen

Fredrik Nordström på Facebook

The Splendor på Facebook

Ingen kommentarer: