torsdag, september 02, 2021

Rymden på Godset i Kolding 010921 - koncert præsenteret af Jazz6000

 

For tyve år siden var Bugge Wesseltoft og Esbjörn Svensson Trio mine absolutte favoritter - så det er i min verden (og vel også, sådan helt generelt?) et helt og aldeles crazy scoop, at Rymden med Bugge og de to resterende medlemmer fra EST kan fanges på spillestedet Godsets scene, en onsdag aften i Kolding. I en sal - hvor der var plads til flere publikummer - fik de fremmødte en rund- og rumrejse i jazzens vidtstrakte muligheder. Den lokale jazzklub, Jazz6000’s formand Claus Meineche bød velkommen med en kommentar om, at han havde oplevet dem på North Sea Jazz Festival i Holland. En indikation af hvor store de er ude i Europa. Men også en undren hos bloggeren over hvorfor de ikke er større i Danmark? 


Modig og virtuos brug af elektronik er en vigtig del af Rymdens musikalske udtryk. Bugge Wesseltoft havde den lille klassiske synth Korg MS 20, et Rhodes og et flygel, hvor der også blev hældt ting og sager i, med på scenen. Dan Berglunds velkendte og effektladede baslyd var helt fremme i lydbilledet. Magnus Öström brugte diverse effekter ind i trommespillet. Fælles for de tre musikere i Rymden er, at de har fuldstændigt styr på virkemidlerne. Sammenspillet og deres improvisation er i særklasse. De startede koncerten med de fire første numre fra deres seneste album, Space Sailors fra 2020. The Life and Death of Hugo Drax og The Spacesailor - en heftig og medrivende åbning inden den stille ballade Söndan. Sådan skifter koncerten tempo og stemning undervejs og står aldrig stille. Rymden eksperimenterer og sætter en masse på spil. De følger ikke den ligefremme vej eller lefler for publikum. Hvilket heller ikke var det som folk var kommet efter. Begejstringen var stor hele aftenen igennem. Personligt blev jeg blæst bagover af trioens åbning af andet sæt, hvor der var plads til en feature til hver enkelt medlem.


Aftenen sluttede med Homegrown - et smukt nummer, hvor Esbjörn Svensson, der døde i 2008 var med i ånden. Det var en flot afslutning på en forrygende aften i Rummet (Rymden).

2 kommentarer:

Per Ebdrup sagde ...

Bugge W er virkelig en dygtig iscenesætter af musikalske landskaber!

Niels Overgård sagde ...

Han er så vild og kan så meget.