mandag, september 06, 2021

Rasmus Holm Quartet: Fatamorgana (Rasmus Holm/Gateway) LP/DL/stream

 

Det er så sjældent, at jeg ikke kan erindre, at jeg har skrevet om en dansk debutplade med en basunist i front. Nu er det så tilfældet med Rasmus Holm Quartet og LP’en Fatamorgana. Rasmus Holm er sammen med tyske Julius Gawlik på tenorsax og klarinet - der lige er kommet med i NDR Big Band, danske Thorbjørn Stefansson på bas - der bla. spiller i Odd Pocket og norske Amund Kleppan på trommer - der er med i Aloft Quartet. Det er unge ambitiøse jazzmusikere i midt-tyverne - der med stor tydelighed viser at jazzen stadig lever. 


Der er to centrale numre på udgivelsen som man finder på LP’ens side 2. Titelnummeret Fatamorgana - der nærmer sig en halv million afspilninger på Spotify - er en ballade, hvor Gawlik og Holm skiftes til at føre an i den akkordinstrumentløse kvartet. De tager den med ro og forcerer ikke stemningen. Vi kan trygt læne os tilbage og nyde den smukke musik. Den efterfølgende Bologna Nights får besøg af Jonas Scheffler på trompet. Tempoet har fået et nøk opad. Der er film noir og måneskinsfyldte nætter i nummeret. 


Kvartetten har fundet inspiration i jazzen som den kunne lyde for 60 år siden. Deres tag på jazzen er ikke tilbageskuende. Den er et møde i nutiden. En meget vellykket debut fra musiker der ikke sætter sig selv i centrum - han bruger kollektivet.

Rasmus Holm på Facebook

Ingen kommentarer: