fredag, november 26, 2021

Karmen Rõivassepp Quartet: Breathe (Jaeger Community) LP/DL/stream

 

Da kvartetten debuterede i 2018 med Dance of Sounds blev der lagt mærke til det. Nominering som årets nye danske jazznavn og Karmen Rõivassepp blev første modtager af Århus Jazztalentprisen. Siden er der kun kommet mere opmærksomhed på den herboende estiske sangerinde Karmen Rõivassepp og hendes håndgangne mænd, Simon Eskildsen på piano, Adrian Christensen på bas og Daniel Sommer på trommer.


Nu er de aktuelle med andet album, hvor Karmen har skrevet musikken, udover åbningsnummeret som Adrian har lavet. Der er også blevet plads til en estisk folkemelodi. De spiller dynamisk og tilstedeværende - og det er værd at pointere, at alle fire er ligeværdige i lydbilledet. Det her handler ikke om en sangerinde med backingmusikere. Det er en samlet pakke der langsomt men sikkert kravler ind under huden på lytteren. 


Der er blevet plads til det estiske sprog på tre numre. De andre er på engelsk. Rõivassepp har en vild måde at beherske sprog på - jeg har også hørt hende på portugisisk og russisk til koncerter og på dansk på Niels Munks album i år. Hun finder sangen i sproget og skaber musik ud fra det i en grad, så jeg kunne have hende mistænkt for at kunne synge telefonbogen på japansk - og at det stadig ville lyde godt. Nu har hun i stedet valgt at synge nogle sange, hvor der er mere at komme efter end i en telefonbog. Teksterne i numrene I was just asleep og Breathe er skrevet af Rõivassepp og er nære personlige skildringer.


Breathe er en monumental og stærk udgivelse fra en vores absolut bedste jazzsangerinder herhjemme. Hun er sammen med det perfekte team - og får en kæmpe anbefaling herfra.

Karmen Rõivassepp Quartet

Ingen kommentarer: