tirsdag, november 06, 2007

Jacob Anderskov: Panta Rhei (ILK)

Alting flyder

Den græske filosof Heraklit sagde at: "Alting flyder (panta rhei)". Han mente ikke at han kunne bade i den samme flod to gange, da både han og floden i mellemtiden skulle have forandret sig. Omgivelserne og personen er evig forandring.
Det er også en ny situation for Jacob Anderskov, efter 10 albums hvor han har samarbejdet med andre, kommer han med sit første soloklaveralbum. Man kommer til at tænke på to andre danske jazzpianister; Carsten Dahl og Jan Kaspersen, der begge har flere soloplader i deres bagkatalog. Anderskov er som de to andre også inspireret af klassisk musik, så meget at han ligefrem har dedikeret et nummer til den ungarske komponist György Ligeti, der døde sidste sommer.
Jacob Anderskov er ikke kendt for at lave den lettest tilgængelige musik (han nåede ganske givet nye højder i utilgængelighed med den elektroakustiske plade An/Auf), men på den nye plade er der både plads til melodi, og meget lig Keith Jarrett, der nok for de fleste er jazzsolopiano kongen, er det hele improviseret. De to numre Extractio: Skumring og Reactio: Eisenach - Djoliba er gode eksempler herpå, de flyder og ændrer sig konstant. Anderskov har arbejdet intenst med materialet, der blev indspillet efter en soloturné sidste efterår, og har lavet en spændende og meget lytteværdig plade.
Bonusinfo:
Jacob Anderskov har indgået et nyt triosamarbejde med trommeslageren Kresten Osgood og bassisten Thomas Morgan, sidstnævnte spiller bla. i Steve Coleman's Five Elements. Trioen er på tur i Skandinavien fra d. 14. jan. 2008.
Jacob Anderskov: www.jacobanderskov.dk

Ingen kommentarer: