fredag, maj 08, 2009

European Jazz Orchestra 2008: Conducted by Niels Klein (Music Mecca) >> European Jazz Orchestra 2007: Music composed and conducted by Lars Møller (Music Mecca)

European Jazz Orchestra har netop afsluttet sin årlige turné. Det skete denne gang i Bukarest i Rumænien, hvor årets dirigent og orkesterleder kommer fra. Siden 1996 har Erik Moseholm i spidsen for organisationen Swinging Europe været igangsætter for et big band, der hvert år har haft skiftende medlemmer. I en periode på 14 dage har de øvet og turneret med den ny musik. Musikerne er udvalgt i de lande der er medlem af European Brodcasting Union (EBU). I år var det Peter Herbolzheimer der stod i spidsen som dirigent og arrangør af messingtung big band musik med en forsmag for funk, samba og swing.
I 2008 var det tyskeren Niels Klein der var orkesterleder, han havde været med som menig musiker tidligere. Reglen for at være medlem er at man skal være under 30 år, derudover er fællestrækket at man er særdeles dygtig. Det danske medlem i 2008 var Kasper Wagner på barytonsaxofon, en musiker der allerede har markeret sig herhjemme i feks. The Orchestra. Niels Klein's 7 kompositioner som man kan høre det 17 mand store orkester spille, er inspireret af feks. islandske Sigur Ròs, Radiohead og Massive Attack. Musikken er indspillet hen mod slutningen af turnéen, hvor de er blevet mere sammenspillede og det fremstår knapt så flagrende som da jeg hørte dem, den sidste øveaften inden de skulle på tur. Klein's kompositioner har en tendens til at blive for skitserede og løse, men det lykkes dog alligevel i kraft af et fint spillende big band.
Løst og skitseret er det ikke hos Lars Møller, han stod i spidsen for orkesteret i 2007. Pladen er indspillet ved en koncert i Herning, hvor DR havde rullet udstyret ud og sendte direkte fra koncerten. Kort tid før havde man offentliggjort beslutningen om at Jazz Live skulle nedlægges, med andre ord er pladen et sjældent dokument. På pladen præsenterer saxofonisten, komponisten og arrangøren Lars Møller 5 af sine kompositioner. Feks. den effektive Electro Samba, som han bla. tidligere har indspillet med The Orchestra. Perlen der skal fremhæves på pladen er Folk Song no. 1, der er skrevet til European Jazz Orchestra. Med udgangspunkt i Marken er mejet har Lars Møller lavet et flot stykke musik, der bølger og svajer i landskabet som bakker og dale. Kompositionen vandt førsteprisen ved International Jazz Composers Symposium 2008 i Florida. I juryen sad Jim McNeely bla.
European Jazz Orchestra er en af den slags kulturelle projekter der slet ikke burde eksistere. I kraft af nogle ildsjæle der kan noget udover det sædvanlige, samles der hvert år en flok af Europas dygtigste jazzmusikere i Brande.
Næste år er det en dirigent fra Slovenien der står i spidsen for European Jazz Orchestra.
European Jazz Orchestra: www.swinging-europe.com

Ingen kommentarer: