lørdag, maj 02, 2009

Christian Vuust Dynamo: Strøm (Aero Music/Gateway)

Stemingsmættet intenst og tæt

Saxofonisten Christian Vuust har i bandet Pauseland samarbejdet med trompetisten Jakob Buchanan. I kvartetten har de skabt en særlig form for musikalsk samarbejde, der bla. har betydning for hvor højt de enkelte musikere spiller. Musikken er nærmest gruppeimprovisatorisk. Vuust har taget Buchanan med i sin nye kvintet der hedder Dynamo. En dynamo giver som bekendt strøm, så derfor hedder pladen Strøm.
De andre musikere i bandet er en checkliste, over nogle af de hotteste og mest eftertragtede jazzmusikere herhjemme. Jakob Bro på guitar, Jakob Høyer på trommer og Nicolai Munch-Hansen på bas. Pladen er med til at vise hvorfor de er så eftertragtede.
Musikalsk befinder vi os i det område som særligt trioen med Paul Motian, Bill Frisell og Joe Lovano har gjort populært. Flydende improvisationer der væver sig ind i hinanden i frit univers, hvor gensidig forståelse og musikalsk empati er en forudsætning for, at det ikke ender i kaos.
De enkelte musikere kan hver især fremhæves for nogle meget stærke præstationer, Jakob Buchanan supplerer sit trompetspil med flygelhornet og hvis du ikke vidste det, så er han i særklasse på det instrument herhjemme, lyt feks. til nummeret New Chorale. Jakob Bro spiller både på akustisk og elektrisk guitar. Sammen med trommeslageren Jakob Høyer er han med til at servere musikken tilpas præcist og løst for Christian Vuust på tenorsaxofonen, så Vuust spiller stemningsmættet intenst og tæt.
Så kunne jeg vælge at stoppe med at skrive om pladen, hvis det ikke lige er fordi at digteren Peter Laugesen har sneget sig med på tre numre. Det giver lige pludselig en i forvejen meget stærk plade et løft - hvis det er muligt. Nummeret Dance who you are har fået titel-tilføjelsen Godmorgen. Laugesens behagelige østjyske røst og tekst vækker os og indstiller sjælen på mere. Det er dog kun blevet til yderligere to numre, da Vuust havde fået Laugesen tilføjet, sent i tilblivelsesprocessen af Strøm. Pladen fungerer alligevel og kommer ikke til at knække over. Det lyder istedet som en plade, der fik en basunist med som gæstemusiker på tre numre.
Bonusinfo:
Christian Vuust Dynamo feat. Peter Laugesen spiller på Pakhuset i Århus d. 11. maj og på Litterturhaus i København d. 15. maj.
Christian Vuust: christianvuust.com
My Space: www.myspace.com/christianvuust

Ingen kommentarer: