tirsdag, april 20, 2010

KortJazzNyt nr. 16 2010

På lørdag er det planen at en lang række jazzmusikere fra hele Europa skal lande i Kastrup. De kommer til Danmark for at spille med big bandet European Jazz Orchestra, som organisationen Swinging Europe, med base i Brande endnu en gang er klar til at huse og sende på turné.
Lige nu er nok med en vis bæven at Swinging Europe følger med i udviklingen omkring den islandske vulkanaskesky, der som bekendt har sat luftfarten ud af spillet. Mon ikke det lykkes at få musikerne bragt nogenlunde sikkert til Brande alligevel?
I år er det slovenske Tadej Tomšič der står i spidsen for big bandet. Big bandet skal spille musik af ham og en anden slovener Jože Privšek. Privšek stod i spidsen for det slovenske RTV Radio Big Band fra 1961-1992 og lavede i 1998 musik til Swinging Europes første big band, det er bla. noget af den musik der atter vil blive taget op.
Projektet er blevet det største EU støttede jazzprojekt og har eksisteret siden 1998 under ledelse af Birgit Vinge fra Brande og jazzlegenden Erik Moseholm. De slutter efter turnéen i år, hvorefter projektet flytter til Herning.
Når big bandet har øvet i nogle dage er der snigpremiere i Remisen i Brande d. 28. april, debutkoncert på Fermaten i Herning d. 29. april og koncert i Slagelse d. 30. april. Herefter drager big bandet på turné til Polen, Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet, Østrig og sluttelig til Slovenien.
Swinging-europe.com

I sidste uge blev svensk jazz fejret til den helt store guldmedalje. Under overskriften Swedish Jazz Celebration blev der sendt så meget jazz i radioen at selv de mest skeptiske blev tilfredsstillet. Der blev delt priser ud i en lind strøm. Jazzen på svensk radios P2 uddelte deres Jazzkatt-priser, hvor bassisten Anders Jormin fik den fineste pris; Årets Guldkatt. Pianisten Jakob Karlzon, der lige nu er på turné med Hanne Boel, fik prisen som årets musiker. Flere andre fik også priser.
Orkesterjournalen uddelte den legendariske Gyllene Skiva-pris til saxofonisten Bernt Rosengren for pladen I'm flying. Det var femte gang at han fik den pris.
Du kan stadig høre nogle af de mange programmer fra sidste uge på Sveriges Radios hemsida.
sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3753

Ingen kommentarer: