lørdag, september 01, 2012

Bill Evans: At Art D'Logoff's Top of the Gate (Resonance/Sundance) >> Wes Montgomery: Echoes of Indiana Avenue (Resonance/Sundance)

Nu er historiske indspilninger - medmindre de er danske - ikke noget der bruges ret meget plads på, her på bloggen. Men der kan gøres undtagelser, når nu distributøren Sundance har været så sød, at sende plader med Bill Evans og Wes Montgomery. 

Rækken af live-indspilninger med Bill Evans er nærmest uendelig. På denne dobbelt-CD præsenteres vi for de to afdelinger som Bill Evans Trio spillede d. 23. oktober 1968 på restauranten og spillestedet Art D'Lugoff's Top of The Gate, der lå på 1. sal. Nedenunder var The Village Gate, hvor Thelonious Monk og Charles Lloyd Quartet denne dag deltes om tjansen. Bill Evans havde en uge på Top of The Gate, hvor George Klabin var forbi denne ene aften for at optage koncerten til et ugentligt radioshow han havde på WKCR-FM. Her var dealen med musikerne var, at koncerten kun blev afspillet en gang, samtidig med, at de fik en båndkopi. 

Bill Evans havde allerede haft bassisten Eddie Gomez med i et stykke tid, mens trommeslageren Marty Morell var ny mand. Det samarbejde fortsatte op til midten af 70'erne hvor Morell blev afløst af Elliot Zigmund. Det der er tydeligt på denne koncertoptagelse er at trioen allerede har fundet sammen efter så kort tid. De spiller en lang række af de numre, som Evans havde på repertoiret. Lyden er ikke den bedste, til gengæld er stemningen levende. Gomez spiller bas af en anden verden og Bill Evans er fænomenal.

Guitaristen Wes Montgomery's karriere var alt for kort. Han debuterede på plade i 1958 sammen med sine to brødre og døde allerede i 1968, 43 år gammel. Han var ikke på stoffer. Men havde gennem mange år haft flere jobs hver dag uden pause eller ferie. Musikken på denne plade dukkede op på Ebay, hvor den var til salg. Det viste sig at være indspilninger som Wes Montgomery havde lavet forud for debutalbummet. Det er muligvis demoindspilninger, der er lavet for, at vise hans evner som albumkunstner. 

Han havde allerede skabt sig et navn som guitarist hos bla. Lionel Hampton. Her møder vi ham både live og i studie. Indspilningerne er fra ca. 1957-58. Han er bla. sammen med brødrene Buddy Montgomery (piano) og Monk Montgomery (bas). Pladen byder på dejlige sager som Round midnight, Darn that dream, Misty og Body and soul. Til forskel fra Bill Evans pladen får vi her vist nogle nye og ukendte sider, fra en af jazzhistoriens store stilskabere. Et spændende og godt album.

Ingen kommentarer: