mandag, september 03, 2012

Blood Sweat Drum + Bass: On the road to Damascus (Blood Sweat Media/Pladekisten)


Mens borgerkrigen raser i Syrien forekommer det noget besynderligt, at et dansk-syrisk musiksamarbejde ser dagens lys. Samarbejdet opstod før det arabiske forår. Dengang mange danske kulturpersonligheder rejste til Syriens hovedstad Damaskus, hvor Danmark havde et kulturinstitut. Heriblandt altså også lederen af Aarhus-big bandet Blood Sweat Drum + Bass Jens Christian "Chappe" Jensen. Slentreture i Damaskus’ snørklede gader og samtaler med gamle musikere hen over dampende the, gav inspirationen til dette album. Storbyens heftige puls og den stærke syriske kultur podes med Chappes unikke big band.

Big bandets 25 medlemmer har to ekstra medlemmer i syrerne Essam Rafea på strengeinstrumentet oud og Moslem Rahal på fløjteinstrumentet ney. Chappe er ikke bange for, at gå til yderligheder. Musikken bevæger sig op og ned, ud og ind som var det en tur i rutschebane eller i en taxa i Damaskus. Der er lyriske øjeblikke, der fremkalder billeder af solopgangen over Damaskus. Det afløses af øjeblikke, hvor en biljagt gennem de fyldte gader hvirvler os gennem musikken. 

Der er hilsner til Jimi Hendrix på Damascus Crosstown Traffic, der bluesharpe på Bluesy Gnaoui, der er Sofus Forsbergs minimalistiske elektroniske beats på Oud Indigo og der er en dejlig utidig EWI-solo med Samuel Hejslet på Sufi. Jo, der er mange kendte og ukendte toner på On the road to Damascus. Begge dele fænger og giver os den mest stringente Blood Sweat Drum + Bass udgivelse til dato. 
Bonusinfo:
Blood Sweat Drum + Bass spiller på Voxhall d. 6. september kl. 22, som en del af endags jazzfestivalen UJazz: aarhusfestuge.dk/DK2012/Ujazz.aspx
De medvirker også på DJ Static's vildt roste album Rolig under pres.

Ingen kommentarer: