fredag, januar 12, 2018

Fredrik Lundin: 5 go adventuring again (Stunt) LP/CD/DL/stream

Det er længe siden, at han har udgivet et album i eget navn. Der er kommet adskillige plader der bærer hans navn i samarbejder med bl.a. hustruen Trinelise Væring, Peter Danemo og Christina von Bülow, siden han stod i spidsen for Lundin Overdrives Leadbelly plade i 2004. På det nyeste udspil er det Fredrik Lundin der er chefen. Ham der alene har lavet og arrangeret musikken. 

Han har også sammensat et stærkt orkester der er med til at løfte musikken ud i verden. Den polske trompetist Tomasz Dabrowski, svenskerne Petter Hängsel på trombone og Joel Illerhag på den ombyggede kontrabas bazantar med resonansstrenge og danskeren Anders Provis på trommer.

Lundin tager navnemæssigt udgangspunkt i bogen De 5 og spionerne, der på engelsk hed 5 go adventuring again - en bog der i øvrigt blev filmatiseret på dansk. Jeg har ikke set filmen eller læst bogen siden jeg var barn, men erindrer begge som vildt spændende og lidt uhyggelige. Det er Fredrik Lundins plade også. Han bruger musikken til at iscenesætte historier. 

Historier, hvor der er plads til improvisation og de enkelte musikeres stærke musikalske personligheder, noget han fortæller om i coveret. Der er gennemgående en mørk stemning, ikke depressiv eller trist, på pladen. Han starter med The Hound of Baskerville, med tågen ude på heden. Man kan kun høre vindens susen, ellers er der helt stille. Men noget skal til at ske… Fredrik Lundin bygger en spænding op og lader den heldigvis også forløse en gang i mellem. Som på Dodging Bullets, hvor man fornemmer, at der er en John Coltrane med på flugt. Grænselandet Borderland er ufremkommeligt og et billede på det der giver mening og det der absolut ikke gør.

5 go adventuring again er stærke sager, et album der vokser ved hver lytning. Der stilles krav til dig som lytter, hvis du vil med ind i Lundins fortælleunivers. Tager du med, venter der store oplevelser.

Ingen kommentarer: