onsdag, juli 04, 2018

Peter Jensen & DR Big Band: Crystal Palace (ILK) LP/DL/stream

Storheds forfald. Noget der engang var monumentalt og betydningsfuldt og i dag er henvist til forfald og forglemmelse, er vildt fascinerende. I Elhøj og Kirckhoffs fjerde bog om forladte steder, Abandoned, har de taget billeder af den sovjetiske efterligning af de amerikanske rumfærger. Den sovjetiske rumfærge står i dag i en hal i en ørken i Kasakhstan. Ensom, forladt og i forfald. Jeg kommer til at tænke på det i forbindelse med big band arrangøren og komponisten Peter Jensens nye plade sammen med DR Big Band. Han blev nomineret til en amerikansk Grammy i 2013 for kompositioner lavet til big bandet. I den forbindelse gav big bandets ledelse, Peter Jensen fuld bestemmelse og kunstnerisk frihed til et projekt med big bandet.

Peter Jensen er fascineret af forfald. Han har taget udgangspunkt i forbillederne Duke Ellington, Oliver Nelson, Gil Evans og Gary McFarland for, at kunne skabe sit eget musikalske manifest, der udstak retningerne for de kunstneriske valg bag Crystal Palalce’s soniske arkitektur. Han har udeladt signatur elementer som saxofon, kontrabas og dæmpet trompet for at fjerne associationerne til den klassiske big band musik. I stedet har han inkluderet basklarinetter, fløjter, trompet og trombone i udstrakt grad. Musikken er processeret gennem defekt udstyr fra big bandets storhedstid af Morten Büchert. Han har anvendt spolebåndoptagere, skrivermaskiner, transistorer, mekaniske afbrydere, nålestøj og faseudfald som en audiofil arkæolog der graver det glemte frem og udstiller det i en ny kontekst. Feks. høres den legendariske DR Big Band leder Thad Jones nogle gange nede i støjen.

Crystal Palace byder på smukke trompet-interludes og æteriske støjflader. Henrik Gunde kommer ind over med lidt Rhodes-klaver, uden at der går alt for megen lethed i projektet. Det er voldsomt, dystert og dysfunktionelt. Jeg er begejstret. Hen mod slutningen af albummet går der næsten fest i foretagendet på nummeret Ballroom, hvor Gerard Presencer sender en hvinende klar trompetsolo henover Kim Thomsens beats. 

Albummet vil til tid og evighed stå som et dokument over et big band, der har udvidet big band-rammerne på forbavsende og nyskabende vis.
Bonusinfo:
DR Big Band spiller 40 års jubilæumskoncert som hyldest til Copenhagen Jazz Festival d. 10. juli kl. 20.00 til Jazz by the sea ved Kulturhuset Islands Brygge.

Ingen kommentarer: