tirsdag, august 21, 2018

Blood Sweat Drum + Bass: Concierto de Scheherazade (Blood Sweat Drum + Bass/Pladekisten) CD/DL/stream

Jens Christian Chappe Jensen har lavet en "Concierto" til Scheherazade. Kvinden der fortæller de 1001 nats eventyr. Historierne som hun fortæller til kaliffen er så spændende, at hun formår at overleve 1001 nætter, medens kaliffen forelsker sig i Scheherazade som ellers skulle været slået ihjel allerede den første nat. 

Chappe bruger selvfølgelig det 26 mand store big band Blood Sweat Drum + Bass til at sætte musikken i scene. De hjælpes godt på vej af det 12 mand store klassiske ensemble The Danish Sinfonietta og de tre syriske musikere Moslem Rahal på nai (en fløjte), Maher Mahmoud på Ord og Jehad Jazbeh på violin. 

Chappe har kredset om den mellemøstlige musik og i særdeleshed Syrien siden kort før borgerkrigen brød ud, hvor han var i Damaskus på en musikalsk studietur, der siden har sat sit præg på flere Blood Sweat  Drum + Bass udgivelser og koncerter.

Pladen åbner med The Sultans Delights, der i fire dele både kommer omkring et stykke baseret på en kvarttone skala og et stykke der refererer til Ellingtons Caravan. Ellington er også i centrum på anden del. Isfahan my Dream, der starter ud med en parafrase over Ellingtons Isfahan fra Ellingtons Far East Suite, hvor Julie Kjær leverer en smuk altsax solo. Det er måske det mest straight jazzede, jeg har hørt fra Blood Sweat Drum + Bass. 

Tredje del The Courtyard of Al Azem er et smukt mellemøstligt inspireret stykke. På den fjerde del, Open Sesame kommer alle delene i spil. Det er dog Moslem Rahal på nai-fløjten og Aske Bode på keyboards, der løber med opmærksomheden i et forrygende sammenspil, hvor nai-fløjten sendes på natklub af Bodes keyboard. Femte og sidste del er Prayer for Syria, et nummer som Chappe skrev kort efter, at borgerkrigen startede og siden har udviklet sig og nærmest fået sit eget liv. Den er allerede dokumenteret to gange tidligere - og endnu en gang, så er bønnen for landet med den stærke og smukke kulturhistorie en forrygende finale på et meget vellykket album. 

Chappe forener jazzen, klassisk musik og mellemøstlig musik på imponerende vis. Et stærkt album der ikke kan anbefales nok. Sæt dig ned. Skru op for anlægget. Tag på rejse. Du vil ikke hjem igen.

Ingen kommentarer: