søndag, april 07, 2019

Paolo Fresu/Richard Galliano/Jan Lundgren: Mare Nostrum III (ACT) LP/CD/DL/stream >> Lars Danielsson/Paolo Fresu: Summerwind (ACT) LP/CD/DL/stream >> Landgren/Wollny/Danielsson/Haffner: 4 Wheel drive (ACT) LP/CD/DL/stream

Der er en gruppe af svenske jazzmusikere, der har været tilknyttet det tyske pladeselskab ACT Records gennem en årrække. Det går helt tilbage til 1995, hvor Nils Landgren blev tilknyttet selskabet og udgav den første plade med Funk Unit. Han sørgede senere for at anbefale flere af de gode svenske kolleger, bl.a. Esbjörn Svensson. Her er et par andre.

Jan Lundgren er med i Mare Nostrum sammen med italienske Paolo Fresu og franske Richard Galliano. De har lavet deres tredje pladen sammen. De spiller overvejende musik som de selv har skrevet. I valget af af andres musik, er det den nyligt afdøde Michel Legrands The Windmills of your mind, der sætter barren ustyrligt højt. Legrand’s tæft for den gode melodi forstås af trioen, der skaber billeder i den improviserede fremstilling af musikken. Det er europæisk kammerjazz, med sydeuropæisk charme og skandinavisk coolness.

Paolo Fresu har også lavet en duoplade sammen med bassisten Lars Danielsson. Summerwind er mødet mellem italienske og svenske traditioner, der hvor Krzystof Komeda placerer sig, temperamentsmæssigt midt imellem. De spiller også en enkelt melodi fra Komeda's soundtrack til Rosemary’s Baby, Lars Danielson tager celloen frem. Det er det smukke interplay mellem to store europæiske jazzpersonligheder, der skal nydes her.

På den sidste plade er Lars Danielsson også med. Det lanceres som et gruppeprojekt med Nils Landgren, Danielsson og de to tyskere Michael Wollny og Wolfgang Haffner. Lad mig med det samme slå fast, at jeg ikke er imponeret. Det starter ellers så godt med Wollnys dynamiske Polygon. Herefter falder det helt fra hinanden med en overflødig cover af Another day in Paradise, der senere på pladen undergåes af Just the way you are, Det er hotellobbyjazz uden nogen form for hjerte og smerte. Ærgerligt at de kommer til at fylde på en plade, der i øvrigt slutter med et fint nummer, 4WD af Lars Danielsson. Igen er der power og dynamik. Men ikke nok til at redde pladen.

Ingen kommentarer: