fredag, januar 14, 2022

Baryl: Allerede mandag? (Jaeger Community) DL/stream

 

Der er dukket flere overraskende debutplader op fra det århusianske i løbet af det seneste års tid. Her er vibrafonisten Viktoria Søndergaards gruppe Baryl en af de helt store. 


Der er croissanter og kaffe på albummets cover, der med den overrumplende titel Allerede mandag? er både indladende lækker og bare så’n lidt hverdagshård. Hun åbner albummet med en af nutidens barske realiteter. Lyntest 1 er en 18 sekunders freejazz hidsig sag, der skal overstås inden vi kan få lov til, at komme indenfor i Viktoria Søndergaards verden.


Vi starter på Perron 1. Baryl består af Ludvig Søndergaard på trommer, Lukas Loeb på bas og Ida Brink på trompet. Ida var barsel under indspilningerne, så hun blev erstattet af Alberte Svenningsen på altsaxofon, der bla. kender Viktoria fra bandet Odd Pocket. Desuden medvirker trompetisten Halfdan Hesselager på to numre og guitaristen Alfred Lykke på et enkelt nummer.


Stilen er lettere melankolsk og nordisk inspireret jazz, hvor der er tid og ro til at dyrke melodien, som det bla. høres på Gråvejr, hvor trompeten tager teten. Viktoria Søndergaard har overblikket og en særlig sans for musikalsk nærvær. Det bliver ikke fortænkt eller banalt. Jeg smelter når jeg hører Waltz for Klara, hvor Viktoria er sammen med Ludvig og Lukas. Bassen kommer godt frem i billedet og vibrafonens sans for melodiens logik er helt vild.


Selvom den barselsramte trompetist Ida Brink sikkert er savnet, så er Alberte Svenningsen en forrygende barselvikar, som det bla. kan høres på Forår. Min helt store favorit er pladens andet sidste nummer Indkøb, der åbner så fedt med power og energi. En stærkt afslutter inden vi konfronteres med albummets tredje Lyntest - og kan få lov til, at fortsætte med livets mandage. Kæmpestor anbefaling af Viktoria Søndergaard og Baryl herfra.

Baryl på Bandcamp

Ingen kommentarer: