tirsdag, januar 18, 2022

Liudas Mockūnas & Christian Windfeld: Pacemaker (NoBusiness) LP/DL

 

Den meget aktive litauiske saxofonist Liudas Mockūnas har lavet en lang række plader sammen med trommeslageren Stefan Pasborg - den første for over 20 år siden. Han er i det hele taget særdeles erfaren på den europæiske improv og free jazz scene. 


Denne gang er han sammen med den århusianske percussionist Christian Windfeld på duoalbummet Pacemaker. Mockunas spiller på kontrabas, præparerede klarinetter, tenor- og sopransaxofon. Windfeld spiller på et præpareret trommesæt, bækkener og percussion. De mødes i musikken gennem to improvisationer. Side A på vinylen, Pace er et stille voksende virvar af Windfelds percussionspil, der er en organisk bærende helhed. Det giver Mockunas rum og plads til at vokse og udforske de mere sarte og forfinede sider indenfor den frie improvisation.


På side B, Maker, er det Mockuas der åbner op med sopransaxofonen, hvorefter han begynder at fløjte. Windfeld møder Mockunas. De spiller sig ind på hinanden. Mockunas åbner op for de vilde udladninger med klarinetten. Windfeld følger op med en hvirvlende puls. Mockunas skifter til tenorsaxofonen og i et cirkulært spil lander de to musikere sammen i et poetisk møde inden det eksploderer til sidst. 


Pladecoveret er et kunstværk i sig selv. Den er et originalt grafisk tryk, lavet af den litauiske kunstner Neringa Zukauskaite, der har signeret og nummereret de 300 covers.

Pacemaker på Bandcamp

Ingen kommentarer: