mandag, december 12, 2022

Årets bedste danske jazz udgivelser 2022

For 19. gang har jeg lavet en liste over årets bedste danske jazzudgivelser. I 2004 var der kun fem plader med på listen: Hans Ulrik, Kasper Villaume, Fredrik Lundin Overdrive, Peter Rosendal Trio og Ibrahim Electric. 

I år er der valgt 10 plader og så selvfølgelig Kaleiido’s The Elements der fik Jazznytprisen 2022 for en måned siden. Det er let at finde 10 fede danske jazzudgivelser - jeg kunne let have have lavet en liste med 30. Det svære kommer når der skal skæres ind til benet. 

Det er nu gjort. Det er der kommet en skøn liste ud af. Der er flere debutanter og ligeledes nogle gamle kendinge med på listen. Først og fremmest håber jeg at du bruger listen som inspiration til, at lytte til mere dansk jazz. Der er så meget godt der venter dig.

Pladerne står i tilfældig rækkefølge.Antonio Dayyani: Herfra kan det kun gå to veje (Antonio Dayyani)

Numrene er lyrisk og nordisk inspirerede med en tilbagelænet, organisk, skramlet og tiltalende lyd. Vi inviteres indenfor i Dayyanis hjem med musik og omsluttes af den gode stemning.Bagland: States of Being (Jaeger Community)

Det er kollektivet der er i front. Det er en af den slags plader, hvor alle musikerne lyser op. Det gør de i kraft af dem de er og fordi de er sammenSvaneborg/Kardyb: Over Tage (Gondwana Records)

Det er enkle melodier der fremføres i minimalistiske klæder. Der er spænding, et venligt temperament og behagelige grooves i duoens spil.Jakob Bro/Joe Lovano: Once around the room (ECM Records)

Her er flydende time - hvor empati og følelse får dem til at mødes i musikken. De går ind i det ukendte sammen. Kalaha/Aarhus Jazz Orchestra/Hilal Kaya: Tutku (April Records)

Du skal forestille dig en blanding af tyrkisk pop og psych, electronica, big band og al den jazz. Det er storslået, festligt og forførende.Anne Efternøler: Lige børn (Hobby Horse Records)

Der er en vidunderlig og ærlig tone på trompeten der kan være rå, enkel og direkte i selskab med tre kontrabasser.Little North: Familiar Places (April Records)

Det stærke kollektiv, nordiske toner, diskrete rockgrooves og et højt energiniveau er udløsende årsag til, at jeg atter anbefaler Little North til dem jeg møder på min vej, der gerne vil høre god dansk triojazz.Baryl: Allerede mandag (Jaeger Community)

Den er både indladende lækker og bare så’n lidt hverdagshård. Vibrafonisten Viktoria Søndergaard har overblikket og en særlig sans for musikalsk nærvær. Det bliver ikke fortænkt eller banalt.Anders Koppel: Mulberry Street Symphony (Cowbell/Unit/Turn it Over)

Det er en monumental diamant i rækken af Anders Koppels symfoniske værker. Et mesterstykke, der er gavmildt givende til mange lytninger. Svin: Introducing SVIN (Tonzonen Records)

De bevæger sig mellem grimme, smukke, pompøse og filmiske landskaber. Et stærkt album, der har internationale kvaliteter.

 

Ingen kommentarer: