søndag, marts 14, 2021

Juma: Juma (JUMA/Gateway) LP/CD/DL/stream

 

I Sverige er der lige kommet et album, Jazz på Nysvenska, som en del af en reaktion på, at det ledende medlem af Sverigedemokraterne Mattias Karlsson bla. havde udtalt at Jazz på Svenska-skaberen Jan Johansson var svaret på ursvensk kultur. Derfor besluttede Peter Bryngelsson at lave albummet Jazz på Nysvenska, hvor den gamle plade blev nyfortolket med en blanding af svensk jazz, klezmer, arabisk, indisk og blues.


Jeg ved ikke om der er den samme politiske agenda i det danske Juma-projekt. Jeg tror det ikke. Projektet er skabt ud fra spørgsmålet: “Hvad sker der, når den arabiske og nordiske religions- og traditionsmusik mødes?”


Det er både et modigt og sympatisk projekt. Det er modigt fordi de blander musikalske traditioner, der er meget langt fra hinanden. Der er det rent tekniske og praktiske omkring rytme og tonesprog som adskiller dem. Når det er sagt, så kan musikken mødes på tværs af kultur og etnisk ophav på fascinerende vis.


Mødet lykkedes særdeles godt fordi musikerne har en lydhør og nysgerrig tilgang til mødet mellem kulturerne. Det er den syriske flygtning Bakri Hemmami der på vokalen fører flot an. Særligt i sammenskrivningen af Sensommervise, hvor Thilde Fjord Madsen, der også spiller harmonika på pladen, starter ud med at synge den vemodige sang, hvor Hemmami på dansk synger duet med Thilde Fjord Madsen, inden han begynder at synge den arabiske folkemelodi Hal Asmar Ellon, så de to sange smelter sammen, godt understøttet af Bilal Irshed’s magiske oud-spil. Det er så vildt og stemningsfuldt. 


Pladen rummer bl.a. også et flt møde mellem Musens sang og den arabiske folkemelodi Juma - der betyder mor. Jonas Muff Rytz Jørgensen spiller percussion, Niklas Emborg Gjersøe spiller bas og Thomas Brunbjerg spiller guitar. Juma tager på turné til efteråret - jeg har på fornemmelsen at der er en stor oplevelse i vente derude. Indtil da kan man varme op med pladen, der selvfølgelig er ude på vinyl.

Juma på Facebook

Ingen kommentarer: