torsdag, juni 24, 2021

Trio X of Sweden: Trad. Arr. (Prophone) >> Maria Kvist Trio: Jämtlandssångarna (Prophone)

 

Jeg kan lige så godt skrive Jan Johansson med det samme. Du ved hvem det er og tænker som det første på LP’en Jazz på svenska. Svenske folkemelodier der fik en jazzet overhaling i 60’erne og en genrejsning i det nye årtusinde, der langt fra har lagt sig.


Hvem er bedre end svenskere til, at forsøge at gøre ham kunsten efter? Her er to velplacerede indspark der får midsommeren til, at bruse i dine blodårer.


Trio X of Sweden har dedikeret deres album Trad. Arr: til den svenske troldkarl. De spiller ligefrem de helt store hits, Visa från Utanmyra og Visa från Rättvick. Trioen gør det i og for sig godt nok. Men er “godt nok” tilstrækkeligt til, at de kan matche Johansson? Det er det selvfølgelig ikke. På den anden side, skal de have ros for modet til at stikke næsen frem med nogle friske nutidige fortolkninger af svenske folkemelodier.



Maria Kvist tager traditionerne lidt videre. Hun har selv skrevet musikken på albummet Jämtlandssångarna. Det er melodier der er skrevet med snuden dybt begravet i den jämtlandske muld. De har en vidunderlig lethed og præsenteres også sådan. Trioen danser sig gennem kompositionerne. Maria Kvist nynner med på åbningsnummeret. På sidste nummer tager hun skridtet fuldt og synger på den lyse sommenatsblues Sommarkind. Det er en jätteskön skiva.

Trio X på Facebook

Maria Kvist på Facebook

Ingen kommentarer: