mandag, august 09, 2010

Judith Berkson: Oylam (ECM)

Et kulthit er født
Judith Berkson's debutplade på ECM er ikke en typisk ECM-udgivelse. Der er godt nok paralleller til andre stærke kvindelige kunstnere, der bevæger sig i et spændingsfelt mellem avantgarde og jazz; som feks. Meredith Monk og Anette Peacock gør det.
Berkson er en sammensat størrelse, der selv spiller på piano, wurlitzer, rhodes og orgel og på flere numre supplerer med vokal. Hun bor i Brooklyn og har tidligere udgivet en plade på Peacock Recordings. På den aktuelle plade præsenteres vi for et par standards som All of you og They can't take that away from me. På en gang ganske konventionelt og ligetil. Men hendes stemme føjer nye perspektiver til sangene. Hendes stemmetekniske evner er udover det sædvanlige. Den kunne i sig selv være grund nok til, at nærme sig denne plade. Når man så hører Schuberts Der Leierman, som Berkson har sat tekst til er det pludselig et nyt univers der åbner sig. Klassisk sopransang suppleret af Fender Rhodes indikerer at Berkson ikke vil sættes i bås. Hun har selv skrevet det meste pladens andre numre.
Det er måske osgå pladens svaghed - Berkson mener givetvis at det er en styrke, at der er for lidt stringens. Men kedeligt er det under ingen omstændigheder. Pladen er denne sæsons musthave for jazzvokalafficionados med hang til avantgarde.
Judith Berkson: www.judithberkson.com

Ingen kommentarer: