fredag, august 27, 2010

Morten Haugshøj Kvartet: Clarity (Gateway)

Guitarplade med masser af sax
Der er ikke lavet en statistik over hvor mange danske jazzudgivelser med guitar der er udkommet i 2010, men hvis der var lavet en sådan og en lignende liste over årene før, ville man sikkert kunne se en stigning i udgivelsesfrekvensen. Der findes mange forskellige bud på dansk jazzguitar anno 2010.
Derfor er Morten Haugshøjs udgivelse også interessant i det perspektiv. Jeg ville umiddelbart have vurderet pladen til, at være over 10 år gammel. Pladen lægger ud i en klassisk jazz stil. Åbningsnummeret Coinoffer er ikke den bedst betegnende teaser for pladen. Der sker dog et og andet lige så snart man kommer længere ind på pladen. For rækken af interessante numre på Clarity er ikke kort. Der er rock som på Lucky july, med et fabelagtigt parløb mellem sax og guitar. Der er roligt balladespil som på Ekbátana. Der er riffs og tempo som på So hot impressions.
Morten Haugshøj er baseret i det århusianske jazzmiljø. Han har herhjemme bla. modtaget undervisning af Jakob Bro og Jacob Fischer, mens han under et ophold i New York bla. modtog undervisning af Jonathan Kreisberg. Haugshøj er ikke langt fra sidstnævntes spillestil. På pladen bakkes han op af Thomas Sejthen, på en klippefast bas og Jesper Bo Knudsen på trommer. Mens det er saxofonisten Michael Bladt der stjæler billedet. Det er alt for lidt, at man har hørt den århusianske saxofonist, der tjener sin værnepligt i Klüvers Big Band. Hvis du er i tvivl om Bladts kvaliteter, så læg øre til pladens slutnummer Eudaimonia og tvivl ikke længere.
Det er næsten lige ved at Bladt er tildelt en for fremtrædende rolle på pladen, når man tager i betragtning at det er Haugshøjs navn der står på pladecoveret. Men Bladt har ingen problemer med at fylde den plads ud.
Morten Haugshøj: mortenhaugshoej.dk

Ingen kommentarer: