lørdag, november 21, 2009

Nikolaj Hess: Global motion+ (Stunt)

Gennembearbejdet bevægelse

Det er den sjette plade jeg skriver om i år, hvor Nikolaj Hess medvirker. Dennegang er det i den dominerende hovedrolle. Hess har i mange år samarbejdet med musikere baseret i
New York. Her har han flere gang lavet plader sammen med den hollandske saxofonist Marc Mommaas under navnet Global Motion, der tidligere har udsendt 3 plader sammen. Denne gang leder Nikolaj Hess Global Motion, noget som han og Mommaas skiftes til.
Hess har skrevet alle ti kompositioner på pladen. Kender man Hess i forvejen, vil man endnu en gang nyde hans evne til at favne bredt og samtidig være i stand til at fremstå så helstøbt. Er han et nyt bekendtskab, er denne plade en af de bedste opsummeringer af Hess' karriere indtil nu.
Han blander de mange musikalske ind- og udtryk som han i løbet af sin karriere har indfanget. Afrikanske rytmer, freejazz og ikke mindst amerikansk og skandinavisk jazz er noget af det man støder på undervejs. De to musikere John Herbert på bas og Tony Moreno på trommer har været med i Global Motion i mange år og det kan høres. Musikken er blevet spillet og prøvet af mange gange før musikerne er landet i studiet. Det er en fornøjelse at lægge ører til så gennembearbejdet musik. Det er en af den slags plader man ikke bliver færdig med foreløbig, hvor man ved hver gennemlytning hører nye ting.
Guitaristen Ben Monder og trommeslageren Jeff Ballard medvirker på nogle enkelte numre på pladen.
Nikolaj Hess: nhess.dk

Ingen kommentarer: