torsdag, november 19, 2009

Anker/Taborn/Cleaver: Floating islands (ILK)

Improviseret nærvær

I Christian Braad Thomsens nys udkomne bog Drømmmejazz er denne plade, den sidst medtagne på listen over de 100 bedste jazzalbums. Ret godt gået af en plade, der først udkommer nu. Og rigtigt godt gået i betragtning af, at hun kun er én ud tre medtagne danske kunstnere i bogen.
Jeg synes at hendes forrige udgivelse der udkom i januar i år, Live at the Loft sammen med pianisten Craig Taborn og trommeslageren Gerald Cleaver var en særdeles god freejazzplade, som jeg er vendt tilbage til mange gange siden. Derfor er forventningerne til denne plade skruet pænt op!
Det holder den så, så rigeligt til. Det drejer sig om en koncertoptagelse fra Borups skole under sidste sommers Copenhagen Jazz Festival. Cleaver og Taborn er nogle højt kvalificerede musikere på den internationale freejazzscene. Sammen med Lotte Anker, der her på pladen både spiller sopran-, alt- og tenorsaxofon, har de endnu en gang lavet en plade, der er totalimproviseret og sammenhængende. Idérigdommen er en af trioens store styrker. Cleaver og Taborn er enten sammen eller hver for sig i opbyggelsen af næsten tranceskabende grooveforløb, som feks. på pladens andet nummer Ritual. Her skaber de et fundament for Anker, der med saxofonen modellerer, forvrænger, pudser og spiller sig ind i musikken. Varmen i Craig Taborns pianospil og nærværet fra alle tre, får ellers svært tilgængelig musik løftet langt udover scenekanten.
Jeg ville have medtaget Live at the Loft på min top-ti liste over årets bedste danske jazzplader. Nu er der pludselig kommet en særdeles hård konkurrent.
Bonusinfo 1:
Gerald Cleaver medvirker også på Jacob Anderskovs plade Agnostic revelations, der udsendes d. 4. januar 2010.
Bonusinfo 2:
Der kommer snart et længere stykke om Braad Thomsens bog her på bloggen. Den skal lige læses først.
Lotte Anker: www.lotteanker.com

Ingen kommentarer: