tirsdag, november 24, 2009

Lisbeth Axelsson: All that Swedish Jazz (Votum Förlag) - bog

Svenske stjerner

Det her er en meget velkommen og atypisk bog. Alene det at man vælger at give bogen en undertitel hvor ordet jazzstjerne indgår. Hvor det vel at mærke hverken er amerikanske eller døde jazzmusikere det handler om. All That Swedish Jazz er en bog, med historien om 12 nulevende svenske jazzmusikere. Nogle af dem er meget kendte og givetvis også mere stjerner end andre i bogen. Men det betyder ikke så meget.
Bogen er skrevet af journalisterne Lisbeth Axelsson og Rolf Jansson, der i 2007 udgav en bog om basunisten Nils Landgren og hans musikalske rødder. Koblingen til Nils Landgren er der fortsat. Udover et kapitel om ham, er mange af musikerne på den ene eller anden måde knyttet til Landgren. Landgren har haft en kæmpe betydning for svensk jazz's store popularitet i specielt Tyskland. Populariteten er så stor, at denne bog endda også udgives i en tysk oversættelse.
Nils Landgren har siden 90'erne haft kontrakt med det tyske pladeselskab ACT Records, hvor han udover selv at få udgivet sine plader, har hjulpet mange andre kunstnere til at blive tilknyttet selskabet. Her er Esbjörn Svensson uden tvivl den største. I bogen møder vi nogle af de andre. Sangerinderne Viktoria Tolstoy og Rigmor Gustafsson er to lysende eksempler på den succes som svensk jazz fortjent har opnået udenfor Sverige.
I bogen er alle tolv historier fælles om, at de går tilbage til musikernes barndom og ungdom. Hvad kommer de fra og ikke mindst hvor kommer de fra er tilbagevendende temaer. Der er små interviews med forældre og musiklærere, der fortæller om musikerne i de tidlige år. Feks. har pianisten Jan Lundgren og guitaristen Andreas Öberg begge en fortid som lovende ungdomstennisspillere.
I bogen er der også artikler om Lisen Rylander Löve, Peter Asplund, Magnum Coltrane Price, Magnus Lindgren, Jon Fält, Karin Hammar og Martin Tingvall. Der følger en CD med bogen med 12 numre med musikerne fra bogen. Bogen er forrygende hyldest til den nutidige svenske jazz.
Sådan er bog her, er en rigtig god idé! Bare det at bogen kommer i en tysk oversættelse vil helt sikkert føje flere kapitler til det svenske jazzeventyr i Tyskland.

-og ja, det kunne være en fornøjelse, hvis der kom en lignende bog om dansk jazz.
Votum Förlag: www.votumforlag.se

1 kommentar:

Jesper Bodilsen sagde ...

Det er en god ide med en sådan bog. Så den på Fashing i Stockholm, men undrede mig lidt over bogens valg af jazzstjerner. Det virker som en Stockholms Jazzstjernebog. Der er f.ex. ikke en eneste Gøreborgmusiker repræsenteret.
Jeg savner:Ulf Wakenius, Lars Jansson, Anders Jormin og Lars Danielsson..... og derudover: Bobo Stenson, Palle Danielsson og Joakim Milder.